ΕΕ: Δεκέμβριο η «απάντηση» στην Τουρκία για Βαρωσία

Τον Δεκέμβριο όπως φαίνεται θα δοθεί η «απάντηση» της λίστας των κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την πλευρά της ΕΕ. Η απάντηση αυτή σχετίζεται με τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν και των Τουρκοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. 

Η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, με τους «27» να εκφράζουν «ισχυρή αλληλεγγύη» στην Κύπρο -ανήμερα της συμπλήρωσης 38 ετών από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, πως το έγγραφο επιλογών της ΕΕ με πιθανά μέτρα-απάντηση πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος τόνισε ότι κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν και πάλι την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους στην Κύπρο και προσέθεσε ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μετουσιωθεί σε «συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισήμανε πως συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία, βάσει της οποίας θα παρουσιαστεί ένα έγγραφο επιλογών στους πρέσβεις στο COREPER, ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Κατά τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, η Ελλάδα και η Κύπρος τόνισαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, τη σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν το έγγραφο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου.

Αφότου η πρόταση έγινε δεκτή από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα, κατά τις διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη, στη Λευκωσία, όπου και θα έχει νέα συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας.