Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων. «Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει νομικές διαδικασίες κατά της σουηδικής-βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, καθώς επικαλείται την αποτυχία της να κινηθεί βάσει της σύμβασης παράδοσης εμβολίων σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεν είχε «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη του Μαρτίου και τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατομμύρια.

Σχετικά με το δεύτερο τρίμηνο ο βρετανο-σουηδικός φαρμακευτικός κολοσσός είχε μειώσει στα 70 εκατ. τις δόσεις από 180 εκατ. που είχε δεσμευτεί αρχικά.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τις 27 χώρες μέλη.

«Μερικοί όροι του συμβολαίου δεν έγιναν σεβαστοί και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξηγώντας τι προκάλεσε την κίνηση της Κομισιόν.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση στη βάση του συμβολαίου», δήλωσε.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε από κοινού με όλα τα κράτη μέλη να προχωρήσει σε μήνυση κατά της AstraZeneca. Κάθε δόση εμβολίου μετράει. Κάθε δόση εμβολίου σώζει ζωές» έγραψε στο Twitter, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.