Στις ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργείου για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του  στο 7ο Στρατηγικό  Συνέδριο, που   διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)

«Πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι τραπεζική τυραννία», είπε ο κ. Γεωργιάδης,  και μίλησε για το συνεκτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος  ξεκίνησε όμως την ομιλία του υπογραμμίζοντας την στενή συνεργασία που έχει με το Ε.Ε.Α., κάτι που βοήθησε να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, μίλησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης που είχαν ως στόχο την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων την περίοδο της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Παράλληλα,  τόνισε την σημασία της αξιοποίησης όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο, το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε  ότι «απαραίτητο προαπαιτούμενο για την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία του κορονοϊού είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για να γίνει η οικονομία φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα».

Ταυτοχρόνως,  περιέγραψε την ατζέντα που υλοποιεί το ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση αυτή, με έμφαση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. για δράσεις πράσινης οικονομίας.

Νωρίτερα, το Συνέδριο με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και  Αναπτυξιακή Προοπτική – 2020», που διοργάνωσαν το ΕΕΑ, και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και  Αειφόρου Ανάπτυξης με τη συνεργασία της Boussias Communications,  ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου  Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο επικεφαλής του ΕΕΑ μίλησε για την ανάγκη στήριξης όλων των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να προστατευθεί και η απασχόληση, ενώ  ανέδειξε το μείζον πρόβλημα επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω της δυσκολίας υπαγωγής σε προγράμματα χρηματοδότησης.

 Συνεχίζοντας, ο κ.  Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, κάτι που προωθεί το Ε.Ε.Α. με στοχευμένες ενέργειες όπως τη δημιουργία δωρεάν e–shop για τα μέλη του.

Κατόπιν, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε λόγο για  τις αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξηγώντας  πως θα περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία για επιχειρήσεις, πολίτες και αυτοδιοίκηση, ενώ στάθηκε ακόμη στον προωθούμενο Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα.

Ολοκληρώνοντας ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαιτέρως,  στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών που θα δίνουν νέα κίνητρα σε νέους και σε ταλέντα ώστε να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματικότητα,  τόνισε ότι είναι αναγκαία η εκ βάθρων αλλαγή του σημερινού παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ακόμη οι  βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς,  του ΚΙΝΑΛ  Μιχάλης Κατρίνης η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος  Μαργαρίτα Αντωνάκη, οι πρόεδροι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας  Χάρης Λαμπρόπουλος, της Εταιρίας Διανομής Αερίου Αττικής ΜΑΕ  Πιέρρος Χατζηγιάννης.

Επίσης,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Δημήτρης Παπαστεργίου,  ο πρώην υπουργός  Στέργιος Πιτσιόρλας,  ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αναστάσιος Τόσιος, οι  διευθύνοντες  σύμβουλοι της Aldemar Resorts  Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,  της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Nicola Battilana,  και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Χάρης Λαμπρόπουλος,  ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. κ. Αναστάσιος Τόσιος, ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Nicola Battilana, ο πρόεδρος της Εταιρίας Διανομής Αερίου Αττικής ΜΑΕ κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Κωνσταντίνος Μαύρος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα