«Ενόχληση» φαίνεται πως επικρατεί και στην κυβέρνηση του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς σήμερα το βράδυ ασκήθηκε έφεση στην απόφαση των βρετανικών αρχών να μην εκδώσουν στις ΗΠΑ τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιθυμεί να δικάσει τον Ασάνζ, στο έδαφος των ΗΠΑ για την κατηγορία της μαζικής δημοσιοποίησης χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων, κυρίως διπλωματικών και στρατιωτικών, από το 2009 και μετά.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον μπορούσε έως και σήμερα να εφεσιβάλει την απόφαση της Βρετανίδας δικαστίνας Βανέσα Μπάριτσερ, που στις 4 Ιανουαρίου αρνήθηκε να εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο αυτοκτονίας» του Αυστραλού.

Ο Μαρκ Ραϊμόντι, εκπρόσωπος του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την υποβολή της έφεσης και τη «διακαή» αμερικανική επιθυμία για έκδοση του Ασάνζ.

Μάλιστα, το AFP υπενθυμίζει πως πριν από μια δεκαετία, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θυμίζει περισσότερο «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας» παρά κληρονόμο των δημοσιογράφων, αποδεικνύοντας εμπράκτως το αμετάβλητο των θέσεων των ΗΠΑ από την εναλλαγή της εξουσίας, τουλάχιστον προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά την τελευταία περίοδο της θητείας Τραμπ, υπήρχαν έντονες εκκλήσεις από ακτιβιστές και δημοσιογράφους που ζητούσαν να δώσει χάρη στον εκδότη των Wikileaks.

Παρότι κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από την πλευρά του Τραμπ, αντίστοιχη πίεση είχε μεταφερθεί και στη κυβέρνηση Μπάιντεν, με πρόσφατη επιστολή δεκάδων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάζουν τις κατηγορίες εις βάρος του Ασάνζ, κάνοντας λόγο για «τεράστια απειλή στην ελευθερία του Τύπου».

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες με βάση τον νόμο περί Κατασκοπείας, για τον ρόλο του στη δημοσίευση απόρρητου υλικού, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων εγγράφων που αποτελούσαν το αρχείου πολέμου με το Ιράκ και το Αφγανιστάν όπως επίσης και το περιβόητο βίντεο της «Παράπλευρης απώλειας», το οποίο αποτυπώνει τα πυρά κατά πολιτών -κάποιοι εκ των οποίων δημοσιογράφοι- το 2007.