Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε μια Βελγίδα, η οποία επαναπατρίστηκε μαζί με άλλα εννιά άτομα από την πόλη Ουχάν της Κίνας, όπως έκανε γνωστό σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της χώρας. Οι εξετάσεις των υπολοίπων, ανάμεσά τους και ένας Δανός, βγήκαν αρνητικές.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ταυτότητα του ατόμου που βρέθηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό, όμως η υπηρεσία επεσήμανε ότι η κατάσταση της υγείας της είναι καλή και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Η ποινή είναι θάνατος

Η αστυνομία της Κίνας συνέλαβε μια γυναίκα διότι «απέκρυψε εσκεμμένα» ότι είχε έλθει σε επαφή με κάποιον από περιοχή που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό και την κατηγορεί πως έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, μετέδωσε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει σαρωτικά μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Έχουν πρακτικά θέσει σε καραντίνα ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV τον Δεκέμβριο, και απαιτούν όποιος την επισκέφθηκε να τίθεται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Οι αρχές έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε οποιονδήποτε παραβιάζει τον νόμο και προσκόπτει τις προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας. Δικαστήριο στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει διαμηνύσει πως όποιος μεταδίδει εσκεμμένα τον κοροναϊό θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή του θανάτου.

Σε τρεις άξονες οργανώνεται η θωράκιση της χώρας έναντι της διασυνοριακής απειλής του κορωναϊού. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό για τη διεθνή πορεία του ιού και της λοίμωξης που προκαλεί, στους 427 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών σε τρεις χώρες και πάνω από 20.400 κρούσματα μόνο στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση της επιδημίας σε χώρες τόσο της Ασίας όσο και σε άλλες ηπείρους συνεχίζεται. Τουλάχιστον 24 χώρες έχουν ανακοινώσει επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ο αριθμός ολοένα και αυξάνει. Τα ξημερώματα της Τρίτης, μάλιστα, το Χονγκ Κονγκ έγινε η δεύτερη χώρα, μετά τις Φιλιππίνες, εκτός Κίνας που ανακοίνωσε νεκρό από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για έναν 39χρονο άντρα, ο οποίος είχε διαγνωστεί μαζί με άλλους 14 ασθενείς, ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σύσταση Διατομεακής Επιτροπής για τον συντονισμό των υπηρεσιών των υπουργείων, αυξημένη επαγρύπνηση στις πύλες εισόδου και επιστημονικό προσωπικό στις κομβικές θέσεις «άμυνας» της χώρας, όπως αεροϋγειονομεία, εργαστήρια και νοσοκομεία, μέσα από στοχευμένες έκτακτες προσλήψεις, είναι τα μέτρα τα οποία θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων που ελήφθηκαν στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ).

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό στη διαχείριση της κατάστασης. Κρίσιμα ζητήματα που αναδείχθηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες όπως πχ η άρνηση πλοηγών να ανεβούν σε πλοία κινεζικά στον Πειραιά ή η διαχείριση δεκάδων «ύποπτων» περιστατικών από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, έδειξαν ουσιαστικά στην ηγεσία του υπουργείου και τα κενά της διαχείρισης που χρειάζεται να καλυφθούν.

Μέσω του νέου, ad hoc, οργάνου θα αντιμετωπίζονται στοχευμένα και υπό το ίδιο, ενιαίο πρίσμα των αρμοδίων, Γενικών Γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, κάθε ζήτημα που θα ανακύπτει ενώ θα γίνεται αρμοδίως και η αναγκαία ενημέρωση σε κάθε υπουργείο.

Ο δεύτερος άξονας είναι η επαγρύπνηση στις πύλες εισόδου, τόσο στην Αθήνα (στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώνονται αεροσκάφη από Πεκίνο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο) όσο και στη Θεσσαλονίκη όπου φθάνουν επισκέπτες από Κίνα μέσω τρίτων χωρών. Στο επίκεντρο των σχετικών ελέγχων βρίσκονται και το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σαντορίνης καθώς στο νησί υπάρχει πυκνή ροή Κινέζων.

Τέλος, το σχέδιο δράσης σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται με την άμεση κάλυψη 150 έως 200 θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού σε σημεία- κλειδιά του συστήματος υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σχετικά περιστατικά. Ήδη τα 29 περιστατικά που έχει διαχειριστεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν μια εντατική άσκηση προετοιμασίας για το σύστημα υγείας, παρότι ήταν «ψευτο-ύποπτα περιστατικά», όπως τα χαρακτήρισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι θέσεις θα προκηρυχθούν από τον ΕΟΔΥ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα είναι τρίμηνης διάρκειας. Ο κ. Κικίλιας εξουσιοδότησε τη διοίκηση του ΕΟΔΥ προκειμένου να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες, την ομάδα δράσης για τον κορωναϊό (task force) και τις πύλες εισόδου της χώρας. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.