Ο Ντικ και ο Ρικ Χόιτ θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη και το μυαλό μας, ως ο πατέρας και ο γιος που μας δίδαξαν πως αν θέλουμε κάτι πολύ, μπορούμε να το καταφέρουμε.

Εξάλλου αυτό γίνεται και ξεκάθαρο σε όποιον περάσει από την εκκίνηση του Μαραθωνίου της Βόστόνης, όπου θα δει το άγαλμα τους να κοσμεί τον δρόμο, με την λεζάντα που το ακολουθεί να αναφέρει «Yes You Can».

Η μετάφραση της φράσης είναι «Ναι, Μπορείς!», αλλά το επιμύθιο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και από αυτή την ήδη μεγάλη φράση.

Όταν ο Ρικ γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, λόγω του ομφάλιου λώρου που είχε τυλίξει τον λαιμό του, η συμβουλή του γιατρού ήταν σκληρή και σαφής «Ξεχάστε τον Ρικ, βάλτε τον σε ίδρυμα και προσπαθήστε να κάνετε άλλα παιδιά».

Αυτή η ατάκα, αντί να «γονατίσει» την οικογένεια, την έκανε τελικά μια γροθιά. Γροθιά από εκείνες που μόνο πολλή αγάπη, ανιδιοτέλεια και ισχυροί δεσμοί μπορούν να δημιουργήσουν.

Το 1972 οι μηχανικοί του Tufts University δημιούργησαν έναν υπολογιστή που επέτρεπε την επικοινωνία, επιλέγοντας ένα γράμμα με ένα νεύμα του κεφαλιού.

Η πρώτη φράση του νεαρού ήταν «Go Bruins» και αναφερόταν στην ομάδα χόκεϊ της Βοστώνης. Τότε ήταν πια ξεκάθαρο πως αυτός ο νεαρός είχε γεννηθεί μαχητής και τίποτα δεν θα μπορούσε να τον κρατήσει πίσω. Χρειαζόταν μόνο κάποιον να τον παρακινήσει, να τον βοηθήσει και να τον πιστέψει. Χρειαζόταν έναν ήρωα και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, από τον πατέρα του.

Ο Ρικ ζήτησε από τον πατέρα του να τρέξουν μαζί 5 μίλια, για να συμμετάσχουν στην κούρσα που θα απέφερε χρήματα για έναν συμμαθητή του που είχε παραλύσει από ατύχημα.

Ο πατέρας του πλησίαζε τα 40 και δεν διατηρούσε το προφίλ του ανθρώπου εκείνου που θα έτρεχε μαραθωνίου, όμως το έκανε.

Πατέρας και γιος συμμετείχαν σε 257 αγώνες τριάθλου και σε 72 μαραθωνίους.

Η «team Hoyt» έγραψε την σπουδαιότερη ιστορία στον μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου μετείχαν αδιάκοπα από το 1980 έως το 2014.

Μπορεί οι ιθύνοντες να είχαν ενστάσεις αναφορικά με τους συμμετάσχοντες με καροτσάκι, όμως η ομάδα άνοιξε τον δρόμο για αυτό.

Εκτός από τους αγώνες, οι Hoyt διένυσαν με ποδήλατο και τρέξιμο τις ΗΠΑ, καταφέροντας να καλύψουν 3.735 μίλια σε περίπου 50 ημέρες.

Ο Ντικ Χόιτ έφυγε από την ζωή την περασμένη Τετάρτη, πλήρης ημερών, μέσα στο σπίτι του. Ο θάνατος του προκαλεί θλίψη, μιας και σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δεν υπάρχει ή πολυτέλεια να φεύγουν οι σούπερ ήρωες.

Κι όμως, αυτός και ο γιος του θα είναι πάντα χαραγμένοι στη ψυχή μας, χάρις στο μεγαλείο της δικής τους.