Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 72 ετών η δημοσιογράφος Μαρία Καστρισιανάκη, ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στο Λονδίνο επί σειρά ετών και στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC από το 1994 μέχρι το 2006.

Όπως αναφέρει η DW, πριν μετακομίσει μόνιμα το 1994 στο Λονδίνο με την οικογένειά της, ξεκίνησε τη ραδιοφωνική της σταδιοδρομία το 1983 στη ΕΡΑ1. Έγραψε και παρουσίασε μεταξύ άλλων σειρά εκπομπών με τον τίτλο “Το πέταγμα του Κόνδορα” και κέντρο βάρους τον πολιτισμό, την πολιτική και την ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Συνέχισε στο ίδιο πόστο με τη δημοφιλή εκπομπή “Το κοινό μας μέλλον”, όπου παρουσίαζε ιδέες και ειδήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Βρετανία έγινε το δεύτερο σπίτι της. Μετά την εγκατάστασή της εκεί προσελήφθη αμέσως στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC. Ως ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια εργάστηκε από το 1994 μέχρις ότου το 2006 το BBC κλείσει μια σειρά από ξενόγλωσσα προγράμματα για την Ευρώπη.

Της Μαρίας της άρεσαν πολύ τα ταξίδια. Να γνωρίζει νέους τόπους, νέους ανθρώπους. Αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν τα βιβλία, που κυριολεκτικά τα ρουφούσε. Ανάμεσά τους και τα αστυνομικά. “Μετά από 40 χρόνια αφοσίωσης στον Ζορζ Σιμενόν, η σημερινή επέτειος από τον θάνατό του πριν 33 χρόνια, μου θυμίζει τις ατέλειωτες ώρες που μου κράτησαν συντροφιά τα μυθιστορήματά του” έγραφε πέρυσι στις 4 Σεπτεμβρίου στον λογαριασμό της στο Facebook. Η τελευταία καταχώρισή της στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν αφιερωμένη στην απώλεια ενός ακόμη αγαπημένου της μυθιστοριογράφου, του Τζον Λε Καρρέ. “Σε ένδειξη πένθους και οδύνης για την αφάνταστη λύπη που νιώθω, σταματώ εδώ κάθε δημοσίευση στη σελίδα μου. Σταματώ εδώ ….. σσσσσσσς”.

Αποχαιρετούμε τη Συνάδελφο Μαρία με αισθήματα ευγνωμοσύνης για την άψογη συνεργασία επί 11 χρόνια. Δεν θα ξεχάσουμε τα πρωινά τηλεφωνήματα μαζί της προετοιμάζοντας το δελτίο ειδήσεων. Με επαγγελματισμό, άριστη γνώση της ειδησεογραφίας, με οξυδέρκεια και κριτικό πνεύμα κατάφερνε μέσα από το ραδιοφωνικό μαγκαζίνο και την ιστοσελίδα μας να αποτυπώνει την πολυκύμαντη πορεία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και τις επιπτώσεις της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Αποχαιρετούμε τη Φίλη Μαρία που με τη χαρακτηριστική της φωνή, το χιούμορ, το γέλιο της και τις διηγήσεις της για τα μικρά χαριτωμένα και απρόοπτα από το πολύτιμο μεγάλο ταξίδι της ζωής της, μας μίλησε στη ψυχή και μας έκανε δικό της άνθρωπο.

Πηγή φωτογραφιών: Deutsche Welle