Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού ενέκριναν τη χρήση του εμβολίου της καναδοκινεζικής CanSino Biologics και του επίσης κινεζικού εμβολίου CoronaVac για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Δόθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης δύο εμβολίων», επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Το CoronaVac, εμβόλιο που παράγει η κινεζική εταιρεία Sinovac, «θα φθάνει στο Μεξικό συσκευασμένο», ενώ αυτό της CanSino Biologics «θα φθάνει χύμα» και μεταφέρεται στην πολιτεία Κερέταρο, όπου θα συσκευάζεται.

Το Μεξικό έχει ήδη δώσει άδεια χρήσης άλλων τριών εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, του προϊόντος της αμερικανογερμανικής συμμαχίας Pfizer/BioNTech, αυτού της αγγλοσουηδικής AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του ρωσικού Sputnik V.

Είναι η πρώτη χώρα που άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης, την 24η Δεκεμβρίου. Την ακολούθησαν αργότερα την ίδια ημέρα η Χιλή και η Κόστα Ρίκα.

Προς το παρόν χορηγείται μόνο των εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που αξιοποιήθηκε για να ανοσοποιηθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικοί στο νότιο τμήμα της χώρας. Η αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο.

Το Μεξικό, χώρα 126 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει ως εδώ 169.760 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.957.889 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, κατά τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ