«Είμαστε όλοι Έλληνες!» - Μία εικαστική δήλωση | ekthesi main

Ιστορικά κείμενα, ποίηση και έργα 15 κορυφαίων Ελλήνων και Ιταλών δημιουργών συναντώνται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Τα ιδανικά και το όραμα του κινήματος του Φιλελληνισμού αποτυπώνονται μέσα από την εικαστική ματιά της σύγχρονης ελληνικής και ιταλικής δημιουργίας στην Έκθεση «WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η Έκθεση, σε επιμέλεια του Francesco Piazza, βασίζεται σε μία ιδέα των Βασίλη Καραμπάτσα και Francesco Piazza και είναι αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Η Έκθεση ξεδιπλώνεται μέσα από ένα μονοπάτι επτά σταδίων: Σημαία, Θυσία, Πατρίδα, Ήρωες, Φιλελληνισμός, Πολιτική Δύναμη, Ελευθερία. Θέματα που περιγράφονται ιστορικά μέσα από συνοπτικά κείμενα, ποιήματα ή τμήματα πολιτικών ομιλιών, αλλά και καλλιτεχνικά, μέσα από τα έργα 15 κορυφαίων καλλιτεχνών, επιλεγμένων από τη νέα γενιά της ιταλικής και ελληνικής Σύγχρονης Τέχνης.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι καλλιτέχνες Σπύρος Αγγελόπουλος, Μανώλης Αναστασάκος, Κική Κολυμπάρη, Νίκος Μόσχος, Γιώργος Τάνσαρλης, Στέλιος Φαϊτάκης, Τζόρτζια Φάμπρις, ενώ οι Ιταλοί καλλιτέχνες είναι οι Andrea Buglisi, Michele Ciacciofera, Giorgio Distefano, Emanuele Giuffrida, Filippo La Vaccara, Ignazio Cusimano Schifano, Max Serradifalco, William Marc Zanghi.

«Είμαστε όλοι Έλληνες!» - Μία εικαστική δήλωση

Έργα του Θ. Χατζημιχαήλ

Το πρότζεκτ εμπλουτίζεται από την ιστορική συμβολή του Νίκου Τόμπρου, επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας στη ΣΣΕ, και συνοδεύεται από έναν κατάλογο ο οποίος εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Serradifalco Edizioni, Παλέρμο. Επίσης, θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά, με την ευκαιρία της Έκθεσης, (ευγενική χορηγία ιδιωτικής συλλογής Αγγελιδάκη), δύο έργα που αποδίδονται στο ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ (1870-1934), καλλιτέχνης ο οποίος έχει διηγηθεί μέσα από τα έργα του επεισόδια και χαρακτήρες της Ελληνικής Επανάστασης.

«Οι καλλιτέχνες έχουν κάνει μία πολύ σημαντική ερμηνευτική δουλειά», γράφει ο επιμελητής της Έκθεσης, «επικαιροποιώντας ιδανικά και περιεχόμενα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και θέτοντας νέα ερωτήματα για το πώς αυτά άλλαξαν μετά από 200 χρόνια, αλλά και πόσα από αυτά εξακολουθούν να είναι έγκυρα και ζωντανά στη συνείδηση του καθενός μας».

Ο τίτλος της Έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τους στίχους του ποιήματος του Percy Bysshe Shelley, « Hellas»: «Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας, έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα»
«Η Έκθεση θέλει να εξυψώσει και να θυμίσει την ανιδιοτελή ώθηση που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων εκείνων που πίστεψαν στην ελληνική ανεξαρτησία, αγωνίστηκαν για αυτήν, χάνοντας ακόμη και τη ζωή τους και οδήγησαν σε μια διαδικασία απελευθέρωσης του ελληνικού λαού, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για την οικοδόμηση της έννοιας της Ευρώπης ως Έθνους», σημειώνουν οι δημιουργοί της Έκθεσης.

Ο φιλελληνισμός

Στην αρχή του πολέμου (1821), μετά την εξέγερση του ελληνικού λαού από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που τον εξουσίαζε για τέσσερις αιώνες, πραγματοποιηθήκαν σε βάρος των υπόδουλων χριστιανών επεισόδια σκληρής βίας και ωμότητας. Αυτή η κατάσταση ευαισθητοποίησε τους φιλελεύθερους κύκλους σε όλη την Ευρώπη και πολλοί επιφανείς διανοούμενοι, όπως ο Άγγλος George Gordon Byron και οι Ιταλοί πατριώτες Santorre di Santarosa και Giuseppe Rosaroll, ξεκίνησαν, για να ενωθούν με τους επαναστάτες στο όνομα ενός κοινού ιδεώδους, αυτό της ελευθερίας. Ο δεσμός που η Ιταλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη σύναψαν με την Ελλάδα εκείνα τα χρόνια, και ο οποίος εξελίχθηκε στο ιδεολογικό και πολιτιστικό κίνημα που ονομάστηκε Φιλελληνισμός, είναι πλούσιος σε μαρτυρίες και αντιπροσωπεύει τη βασική αρχή αυτής της Έκθεσης.

Η Έκθεση διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», Παλέρμο, με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Παλάτσο Ρίζο, Παλέρμο. Χαίρει, επίσης, της πολύτιμης υποστήριξης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Περιφέρειας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας της Σικελίας.

Όταν τελειώσει η παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη (29/8/2021), η Έκθεση «WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!» θα μεταφερθεί στο Παλέρμο, όπου και θα πραγματοποιηθεί, χάρη στη συνεργασία μεταξύ διπλωματικών, πολιτιστικών ιδρυμάτων και τουριστικής προώθησης των δύο κρατών στο Μουσείο Ρίζο.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»