Ο Ραμόν Αμπάς επιδείκνυε ανοιχτά τον πολυτελή τρόπο ζωής του που περιλάμβανε ιδιωτικά τζετ, ρούχα σχεδιαστών και ακριβά αυτοκίνητα.

Στους 2,5 εκατομμύρια followers του στο Instagram, παρουσιαζόταν με το ψευδώνυμο Ray Hushpuppi και ανέβαζε συχνά φωτογραφίες που τον απεικόνιζαν να επιβιβάζεται σε ελικόπτερο από το διαμέρισμά του στο Ντουμπάι και να κυκλοφορεί με τσάντες αγορών γεμάτες με ρούχα από Gucci, Versace και Fendi.

Ramon Abbas allegedly  conspired to launder millions of dollars.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δημοσίευσε ένα βίντεο που φαίνεται να πετάει χρήματα σαν κομφετί, έγραψε ότι ασχολείται με τα ακίνητα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή των Αρχών, ο πολυτελής τρόπος ζωής του προκύπτει από κλοπές μέσω διαδικτύου εκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι εντυπωσιακές του δημοσιεύσεις, δυστυχώς για εκείνον, άφησαν ψηφιακά ίχνη και αποδεικτικά στοιχεία που οι ερευνητές δεν δυσκολεύτηκαν να συνδέσουν με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

Τον περασμένο μήνα, οι ανακριτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά από έρευνα στο διαμέρισμά του στο Ντουμπάι, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν σε πράκτορες του FBI, οι οποίοι τον μετέφεραν στο Σικάγο.

Ramon Abbas told his 2.5 million Instagram followers that he's in real estate.


Τις επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να μεταφερθεί στο Λος Άντζελες ώστε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω προγραμμάτων στο διαδίκτυο.

Στη δικογραφία, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναφέρουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι λογαριασμοί του στα social media παρείχαν όλες τις πληροφορίες ώστε να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του. Το Instagram του, για παράδειγμα, είχε αποθηκεύσει ένα email και έναν αριθμό τηλεφώνου για λόγους ασφαλείας του λογαριασμού. Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έλαβαν αυτές τις πληροφορίες και συνέδεσαν αυτό το email και τον αριθμό τηλεφώνου με οικονομικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων με άτομα που το FBI πίστευε ότι ήταν συνεργάτες του.

«Ο λογαριασμός του email του περιείχε επίσης μηνύματα με συνημμένα έγγραφα τραπεζικών συναλλαγών μεγάλων ποσών».

Το Snapchat του επίσης παρείχε πληροφορίες που βοήθησαν τις Αρχές να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα, τη διεύθυνση και τις επικοινωνίες του με άλλους υπόπτους.

Πηγή: CNN