Στις φλόγες παραδόθηκε το ξυλόγλυπτο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ που κοσμούσε σημείο της πόλης Σέβνιτσα στη Σλοβενία.

Το γλυπτό της πρώτης κυρίας κάηκε την 4η Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, οπότε οι περισσότεροι κάνουν λόγο για εμπρησμό. Άλλωστε, η έκταση περιμετρικά του ομοιώματος της γυναίκας του Αμερικανού προέδρου έμεινε αλώβητη.

Ο Μπραντ Ντάουνι, ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε το γλυπτό, ζήτησε να απομακρυνθεί από το σημείο, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να σχολιάσει το περιστατικό. Πάντως, το άγαλμα δεν θα έλεγε κάποιος ότι έμοιαζε ιδιαίτερα στη Μελάνια Τραμπ, αφού ουσιαστικά ήταν ένας κορμός ελαφρώς χαραγμένος.

Ο καλλιτέχνης είχε αποφασίσει να το βάψει μπλε, προκειμένου να παραπέμπει στο μαντό που φορούσε η πρώτη κυρία την ημέρα της ορκωμοσίας του συζύγου της. Επιπλέον, ο γλύπτης είχε φροντίσει η «Μελάνια» να χαιρετά, αφού το αριστερό «χέρι» της ήταν στραμμένο στον ουρανό. Το άγαλμα δημιουργήθηκε το 2019 και οι κριτικές που έλαβε ήταν ανάμεικτες.

Life-size wooden sculpture of US first lady Melania Trump is officially unveiled in Rozno, near her hometown of Sevnica, Slovenia
Φωτογραφία: Reuters

Μάλιστα, κάποιοι κάτοικοι της Σέβνιτσα ήταν ιδιαίτερα καυστικοί, αφού δήλωσαν ότι περισσότερο παραπέμπει στη Στρουμφίτα, παρά στη Μελάνια Τραμπ. Ο Ντάουνι υπογράμμισε στο Reuters ότι θα ήθελε να μάθει ποιος έβαλε φωτιά στο έργο του και γιατί.

Επίσης, ο 39χρονος καλλιτέχνης υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία, ενώ τόνισε ότι θα ήθελε να μιλήσει με τους δράστες, σε περίπτωση που βρεθούν, για μια ταινία που προετοιμάζει πριν από την έκθεσή του που θα να ανοίξει στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο.

«Η έρευνα σε αυτήν την υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οπότε δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Αλένκα Ντρένικ, στο Reuters.

Ξυλόγλυπτο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ
Φωτογραφία: AP

Πάντως, το άγαλμα κάηκε σε μία περίοδο που πολλοί κάτοικοι των ΗΠΑ προβαίνουν σε αντίστοιχες ενέργειες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα φαινόμενα του ρατσισμού. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υπογράψει διάταγμα για την προστασία των αγαλμάτων και των μνημείων και προβλέπονται αυστηρές ποινές.

Υπενθυμίζεται ότι η Μελάνια Τραμπ γεννήθηκε στη Σλοβενία, ενόσω η χώρα ανήκε στη Γιουγκοσλαβία και τη δεκαετία του 1990 μετακόμισε στις ΗΠΑ ως μοντέλο.

A split image showing a statue of Melania Trump and the empty statue where it was once perched
Φωτογραφία: Reuters

Από τον Νοέμβριο του 2016 που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αρκετοί αποφασίζουν να επισκεφτούν τη Σέβνιτσα, με σκοπό να γνωρίσουν το μέρος που έζησε τα παιδικά της χρόνια η σύζυγός του.

People work on a wooden statue made to resemble US President Donald Trump in the village of Sela pri Kamniku in August 2019
Φωτογραφία: AFP

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν λανσάρει διάφορα προϊόντα που παραπέμπουν στον Τραμπ, όπως παντόφλες, κέικ και μπέργκερ με «πεταχτό» τυρί που θυμίζει τα ξανθά μαλλιά του. Πέρσι τον Αύγουστο, ένα άγαλμα του πλανητάρχη κατασκευάστηκε στη Σλοβενία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Λουμπλιάνα. Όπως συνέβη και με το άγαλμα της Μελάνια, τα σχόλια των κατοίκων ήταν μοιρασμένα.

Melania Trump statue set on fire in Slovenia | US news | The Guardian
Φωτογραφία: Guardian