Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση» για ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου

Όλοι περιμένουν την στιγμή όπου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα δηλώσει ανοιχτά και την δική του υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ. Ολοκληρώνοντας τις διαδοχικές συζητήσεις με τους υποψήφιους αρχηγούς, συνεχίζει τον κύκλο επαφών, συνομιλώντας με βουλευτές και στελέχη ανά την Ελλάδα.

Οι συνεργάτες του βέβαια εμμένουν στις δηλώσεις του σχετικά με τη μυστικοπάθεια των προθέσεών του για το αν θα κάνει το βήμα διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος, αλλά την ίδια στιγμή στελέχη που στηρίζουν την γραμμή της καθόδου του στην προεκλογική μάχη κινούνται προς την κατεύθυνση συγκέντρωσης υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Οι κινήσεις του ιδίου δείχνουν πάντως ότι τα «αποκαλυπτήρια» θα γίνουν είτε αύριο -μέχρι το μεσημέρι, καθώς αμέσως μετά αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη- είτε αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση»

«Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση» τονίζει στέλεχος του χώρου προσθέτοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση το κάδρο με τους υποψηφίους θα αρχίσει να αποκτά σταθερή εικόνα με την κατάθεση των υπογραφών- διαδικασία που λήγει στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου τάσσονται συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ με τους οποίους έχει συνομιλίες τις τελευταίες ώρες (πχ Γ. Καμίνης, Γ Αρβανιτίδης κα) στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ, αρκετοί από το γεννηματικό μπλοκ και συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά (όπως, Χρήστος  Πολυζωγόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Στέφανος Παραστατίδης κα).

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει άνοιγμα σε ευρύτερες δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ και της κεντροαριστεράς γενικότερα με στόχο την μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες. Το «στίγμα» του περιγράφεται και από την φράση που αξιοποίησε με αφορμή τα 40 χρόνια από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, χαρακτηρίζοντας την φετινή 18η Οκτώβρη «αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε μήνυμα αγώνων από το Καλέντζι, γενέτειρα των Παπανδρέου, κρατώντας σταθερή πολιτική γραμμή για την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ και προϊδεάζοντας για την σκληρή αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει με τον «πρώην πρόεδρο», εφόσον ο Παπανδρέου αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία. «Αν θέλει να κατέβει είναι ευπρόσδεκτος, αν δε θέλει, να μας το πει γρήγορα, γιατί απασχολούμαστε χωρίς λόγο για ένα θέμα που δε θα υπάρξει», δήλωσε χαρακτηριστικά από την Ζάκυνθο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να παίξει το «χαρτί» της ανανέωσης και ως «ήρεμη δύναμη» να αποφύγει το πεδίο των προσωπικών αντιπαραθέσεων με τους άλλους υποψήφιους αρχηγούς. Ο υποψήφιος για την ηγεσία και ευρωβουλευτής μετά την σημερινή συνάντησή του (μέσω skype) με τον Παπανδρέου ανέδειξε το «σύνθημα» περί ανανέωσης προσπαθώντας πάντως να κρατήσει τις γέφυρες με το παπανδρεϊκό μπλοκ αναγνωρίζοντας «το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα».

Στο χαρτί της ανανέωσης ποντάρει και ο τέως εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Στέλεχος από τη νεότερη γενιά, από το 2015 δίπλα στη Φώφη Γεννηματά, αγαπά τη λέξη restart, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των υπογραφών υπέρ του θα αποτελεί «θετική έκπληξη» και δηλώνει πανέτοιμος για την μάχη αποκλείοντας την απόσυρση.

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει επίσης την επικοινωνία με στελέχη στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια, το επιτελείο του μαζεύει υπογραφές. Ο ίδιος δηλώνει ότι «δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα»- έμπειρο στέλεχος δηλώνει ότι δεν θα εκπλαγεί αν τελικά στρέψει τις δυνάμεις του προς τον Παπανδρέου.

Ο Χάρης Καστανίδης, επίσης στενός συνεργάτης του Παπανδρέου, ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω κι ότι μετά την κατάθεση των υπογραφών στην αρμόδια Επιτροπή συνεχίζει την προεκλογική μάχη με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου αντιθέτως φαίνεται ότι έχει ήδη δώσει απάντηση, καθώς διαμηνύει ότι εάν κατέβει ο Παπανδρέου «θα επαναξιολογήσω τη στάση μου και τη δική μου συμμετοχή».