Αύριο αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ο νέος εκλογικός νόμος, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της απλής αναλογικής και την καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%.

Βασικό κομμάτι του αποτελεί η κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής, την οποία είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικοί κύκλοι θέτουν ερωτήματα για το αν και κατά πόσον η χώρα βρίσκεται κοντά σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκμεταλλευτούν το υπέρ τους κλίμα.

Σημαντικό ρόλο στο τελευταίο έχει παίξει η ως τώρα καλή πορεία της Κυβέρνησης, τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και σε αυτόν της καθημερινότητας, παράγοντες που μπορούν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη του λαού στην Νέα Δημοκρατία για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών

Η εν λόγω παραφιλολογία έχει φτάσει εντός του Μαξίμου και διαψεύδεται κατηγορηματικά για τους εξής λόγους.

1. Ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στη χώρα.

2. Δεν υπάρχει σκέψη για πρόωρες εκλογές δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρότι το δέλεαρ είναι μεγάλο για τον Πρωθυπουργό.

3. Η ολοκλήρωση των θεσμικών εκκρεμοτήτων, δηλαδή η προεδρική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ξεκινά ένα νέο κύκλο για τον επόμενο σχεδιασμό και αποτελεί μια αφετηρία που θα δώσει συνέχεια στο στίγμα της τετραετούς διακυβέρνησης.

Από την Κυβέρνηση μάλιστα υπενθυμίζουν, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το 2023.

Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ

Η πλευρά της Κουμουνδούρου δηλώνει έτοιμη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι οποίες μάλιστα θα είναι διπλές, προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική. Για το λόγο αυτό άλλωστε απευθύνουν πρόσκληση στο ΚΙΝΑΛ για σχηματισμό προοδευτικής Κυβέρνησης, από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική.

Η απάντηση της Κυβέρνησης

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί κύκλοι όχι μόνο διαψεύδουν την εκλογολογία αλλά τονίζουν, ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση συντηρεί αυτά τα σενάρια προκειμένου να ξεπεράσει τα δικά της εσωκομματικά προβλήματα και την αμηχανία από την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως ΠτΔ.

«Ο νέος εκλογικός νόμος επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα, όμως αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε αφού ισχυρίζεται πως είναι κόμμα εξουσίας, να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής και να στηρίξει τον νέο εκλογικό νόμο. Φαίνεται όμως πως δεν πιστεύει πως στις επόμενες εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο νέος εκλογικός νόμος

Τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου:

  • Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.
  • Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)
  • Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).
  • Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.

Υπέρ του νέου εκλογικού νόμου αναμένεται να ψηφίσουν η ΝΔ και πιθανόν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Όχι» θα ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το Μερα25, το ΚΚΕ.

«Αρένα» η Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Η ρύθμιση που υπήρχε στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου  και περιόριζε  στους συνασπισμούς  κομμάτων να παίρνουν το μπόνους ακόμα και αν είχαν εκλεγεί  ως πρώτη δύναμη, ρύθμιση που επανέρχεται αυτούσια στον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση για ψήφιση προκάλεσε ένταση στη βουλη.

ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ επέκριναν την κυβέρνηση για τη ρύθμιση ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ο υφυπουργός εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ  λέγοντας ότι ήθελε  την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και την ίδια ώρα τον κατηγορεί  ότι είχε φτιάξει ένα αντισυνταγματικό νόμο

«Η κυβέρνηση έφερε γραμμή γραμμή λέξη λέξη το νόμο που ίσχυε το 2008. Τον είχε εισηγηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Λέτε τώρα που θέλατε  την επανεκλογή του ότι ο νόμος που έκανε ήταν  αντισυνταγματικός. Θέλατε να επανεκλεγεί  ένας πρόεδρος που έκανε αντισυνταγματικούς νόμους;»

Μάλιστα ο κ. Λιβάνιος επιτέθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής καθώς νωρίτερα ο Ανδρεας  Λοβέρδος είχε αναρωτηθεί εαν   η κυβέρνηση φοβάται  το ενδεχόμενο   το Κίνημα Αλλαγής που είναι συνασπισμός κομμάτων να  κερδίσει στις  επόμενες εκλογές περισσότερες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία

«Επειδή εξανίσταται το Κίνημα Αλλαγής για την αντισυνταγματικότητα πρέπει να ξέρει ότι κέρδισε τρεις εκλογές με το νόμο Κούβελα που ήταν ενισχυμένη αναλογική. Τότε δεν νιώθετε την αντισυνταγματικότητα τότε δεν διαβάζετε τι έλεγαν οι συνταγματολόγοι;»

Με βάση τη διάταξη που υπήρχε και στο νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του 2015 και του 2019  αν συνασπισμός ο οποίος αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ’ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση.  Προσθέτει μαλιστα  ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις .

Να σημειωθεί ότι η αίτηση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε στην ψηφοφορία.