Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, πρόκειται να παρουσιάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Με το νέο νομοσχέδιο έρχεται να μπει φρένο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες στο να διοικήσουν με δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στα οποία δεν έχουν πλειοψηφία λόγω της απλής αναλογικής που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της συνεργασίας, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, και εμείς, όλες, οι πολιτικές δυνάμεις να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησής μας τον πολίτη. Εμείς υπάρχουμε για να υπηρετούμε τον πολίτη και τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος», είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ο κ. Βορίδης.

Το πρώτο βήμα που γίνεται με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται είναι να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας.

Πλέον, αν κάποιος λάβει ποσοστό 42% μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή αυτοδύναμος. Το ποσοστό δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, και υπάρχει και η περίπτωση να ισχύσει και ένα ποσοστό 40%. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης θα έχει έρθει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για το ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό. Ωστόσο, όποιο και αν είναι το ποσοστό, θα πρέπει επίσης να υπάρχει διαφορά του πρώτου συνδυασμού με το δεύτερο άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Ο δήμαρχος που θα εκλέγεται, θα μπορεί να παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών και θα έχει πλειοψηφία.

  • Δεύτερον, θα καθοριστεί κατώτατο όριο για την εκλογή των συνδυασμών, «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης σε συνομιλητές του.

Το ποσοστό δεν έχει «κλειδώσει», αλλά εξετάζεται ότι ένας συνδυασμός για να έχει εκπροσώπηση θα πρέπει να λαμβάνει 3-5%

  • Τρίτον, θα υπάρχει μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος», επισημαίνει ο κ. Βορίδης, ενώ μείωση εξετάζεται και στον αριθμός των περιφερειακών συμβούλων.
  • Τέταρτον, καταργείται η 4η κάλπη. Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο.
  • Πέμπτον, εξετάζεται η αύξηση της θητείας των δημάρχων από 4 σε 5 έτη, με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»