Πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας, μια και όλοι ασχολούνται είτε με τη διαχείριση της πανδημίας είτε με τις εξελίξεις γύρω από τον πολυισοβίτη τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η κίνηση όμως του υπουργείου Εσωτερικών να «βγάλει» στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση μόνο τυχαία δεν είναι. 

Η αλλαγή του εκλογική νόμου  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού και έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, ενώ απέχουμε από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που θεωρούν  την πολιτική αυτή επιλογή ως ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, οι οποίες και αυτές θα γίνουν προκειμένου να «καεί» το χαρτί της απλής αναλογικής. 

Σε κάθε περίπτωση με το νέο νόμο μπαίνει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι:

  • Επαναφέρεται η 5ετής θητεία. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία
  • Τίθεται το 43% συν μία ψήφος ως όριο εκλογής Δημάρχου ή Περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών
  • Τίθεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές
  • Μειώνεται ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι

«Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσε τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Γνωρίζοντας πως δε διέθετε δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, «κατασκεύασε» το συγκεκριμένο νόμο για να μην διαθέτουν οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες πλειοψηφία στα συμβούλια και να είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν σε παζάρια με μειοψηφικές δυνάμεις», τονίζει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου. 

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το μικροκομματικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, ένα πρόβλημα που πλέον λύνεται όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη.