Έκτακτη συνάντηση Δένδια - Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα - Θα γίνει και η συνάντηση με Τσαβούσογλου

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη της συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει το μεσημέρι στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Πριν από το ταξίδι του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους του από την Κύπρο και τον Λίβανο για την τριμερή σύνοδο των τριών χωρών.

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και ακολούθως με τον Τούρκο ομόλογό του.

Οι συναντήσεις αποτελούν το επόμενο βήμα μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Η ελληνική ατζέντα και η προσέγγισή Δένδια στις συνομιλίες

Το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων και τα όρια στα οποία μπορούν να κινηθούν οι συζητήσεις για την Αθήνα, θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα την Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Δένδιας τόνισε σε συνομιλητές του ότι «θα ακούσει τι έχει να του πει» ο Τούρκος ομόλογος του, αλλά ο ίδιος θα επιμείνει στην ατζέντα που κυριαρχείται από το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. 

Να σημειώσουμε ότι το θέμα αυτό ταλανίζει δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής.

Το μήνυμα που θα περάσει στην Άγκυρα ο κ.Δένδιας θα είναι ότι η Ελλάδα επιζητά μια «έντιμη συμφωνία» χωρίς τις μαξιμαλιστικές και εκτός τόπου και χρόνου απαιτήσεις των τούρκων, ενώ δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές».

Παράλληλα θα επισημάνει ότι δεν πρέπει αν υπάρχουν προκλήσεις ειδικά το προσεχές διάστημα που ξεκινά η τουριστική περίοδος, όπου οι δυο χώρες πρέπει να ανατάξουν οικονομικά από τις συνέπειες της πανδημίας. Επίσης θα τονίσει την σημασία της καλής γειτονίας στην εδραίωση ενός διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

Τέλος πιθανόν να θέσει και ζητήματα που αφορούν τα βακούφια, καθώς   και τις συνθήκες για τους ομογενείς σε Ίμβρο και Τένεδο.

Συνομιλητές του vradini.gr που θήτευσαν σε κορυφαία πόστα ως πρέσβεις, τόνισαν ότι ο Τσαβούσογλου θα αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Τούρκους, και δεν θα μείνει μόνο στα όσα θα του πει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα, ενώ μάλλον θα θέσει και θέμα αναγνώρισης της μειονότητας σε Ρόδο και Κώ.

Η συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίζει μόνο την θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, και η Τουρκία ζητά εδώ και καιρό να αναγνωριστεί ως «τουρκική μειονότητα» κάτι που φυσικά απορρίπτουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έως τώρα.

Επίσης θα θέσει εκ νέου θέμα Μουφτή τον οποίο η Τουρκία ζητά να εκλέγει η μειονότητα, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το προξενείο Κομοτηνής, και δια αυτού θα τοποθετεί η Τουρκία τον μουφτή.

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι αυτό αντίκειται στη συνθήκη της Λωζάνης και δεν το συζητά.

Ο κ.Δένδιας είναι έτοιμος να ακούσει τον συνομιλητή του να ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, να μιλά για «γκρίζες ζώνες» και για τα «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Οι συνομιλητές του Νίκου Δένδια διαβεβαιώνουν το vradini.gr ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται να αποδεχθεί τίποτα πέρα από τα όσα είναι εξουσιοδοτημένος να κουβεντιάσει, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και αυτό επειδή το ταξίδι του θα είναι άσκοπο, εάν επρόκειτο να παραμείνει μόνο στα γνωστά για πάγια ζητήματα που αποδέχεται η Αθήνα.

Ο κ.Δένδιας πηγαίνει στην Άγκυρα και για να ακούσει από τον Τσαβούσογλου τα όσα έχει να του πει, αλλά κυρίως να δει που τοποθετούν τον πήχη οι Τούρκοι, ώστε να κρίνει μετά το εάν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι συνομιλίες ή όχι.

Με βάση τα όσα γνωρίζει το vradini.gr η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ότι θα προχωρήσει και σε θέματα πέραν της “στενής ελληνικής ατζέντας”. Αλλά απαιτείται μια καλή προεργασία ώστε να τεθούν τα θέματα αυτά και στη συνάντηση ανωτάτου επιπέδου, μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν. Και το εάν θα υπάρξει τέτοια συνάντηση θα εξαρτηθεί κατά πολύ, από την αυριανή συνάντηση των δυο υπουργών.