ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόφαση κόλαφος για την Τουρκία - Το αμερικανικό Κογκρέσο αναγνώρισε τη γενοκτονία της Αρμενίας | 160519congress thumb large

Ακόμη ένα «χαστούκι» δέχθηκε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το ψήφισμα είχε εμποδίσει πολλάκις ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω «δικών» του Γερουσιαστών, ωστόσο αυτή τη φορά ψηφίστηκε και αποτελεί κόλαφο για τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Μετά από εμπόδια που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές για να μην τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα στο Σώμα, η Γερουσία το ενέκρινε σήμερα ομόφωνα .

Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος.

«Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων», τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

Την είδηση μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενη τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα.

Πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας στην είδηση αυτή.