Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του, οι «Ερριμμένες σκιές» του Γιάννη Τσαρούχη έρχονται για να θυμίσουν την σχέση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου με το φως.

Το ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι εγκαινιάζει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου έκθεση με τίτλο «Ερριμένες σκιές» στην οποία θα παρουσιαστούν μέσα από έργα και σπουδές που ανήκουν στην συλλογή του ιδρύματος, αλλά και μέσα από γραπτές προσωπικές μαρτυρίες του ίδιου του Τσαρούχη, η μελέτη του καλλιτέχνη για το φως και τις ερριμμένες σκιές.

Με τις τελευταίες ο ζωγράφος είχε αρχίσει να ασχολείται την δεκαετία του 50, δουλεύοντας τη σειρά έργων με τα καφενεία. Η μελέτη του αφορά τόσο τις ανθρώπινες μορφές που ζωγραφίζει όσο και όλα τα θέματα που προσεγγίζει καθώς και τις σκηνογραφίες του.

«Αυτό που ονομάζουν σήμερα αναγέννηση στη ζωγραφική μου, συνεχίζει με μαθηματική ακρίβεια την επανάσταση μου να είμαι κοντά στη ζωή.  Δεν ενδιαφέρομαι για επαίνους παλαιών πολεμιστών.  Η ομοιότης των έργων μου με την αναγέννηση, είναι και ηθελημένη και  συμπτωματική. Είχα πολλούς δασκάλους και είδα πολλές εκθέσεις και μουσεία. Έμαθα πολλά από πολλούς, όμως θα ήμουν ένα τίποτα αν δεν είχα δει μικρό παιδί το εξαίσιο φως του Πειραιώς», έλεγε ο Τσαρούχης για τη δουλειά του αυτή.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις  15 Μαρτίου και στο πλαίσιο της προγραμματίζονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και δράσεις για παιδιά και έφηβους.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Νίκη Γρυπάρη.