Ο υπουργός Οικονομίας της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, είπε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία τείνει να βγει εκτός ελέγχου, αν δεν ληφθούν άμεσα νέα αυστηρά μέτρα. Το μερικό lockdown που διήρκεσε στη χώρα περίπου 6 εβδομάδες δεν αποδείχτηκε απόλυτα αποτελεσματικό, καθώς δεν μειώθηκε ουσιωδώς ο αριθμός των μολύνσεων.

Πλέον, η Γερμανία καλείται να κλείσει για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες σχολεία και καταστήματα, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό.

Σημειώνεται ότι σήμερα καταγράφηκαν 16.362 επιπλέον ασθενείς στη χώρα, ενώ τη ζωή τους έχασαν 188 ακόμη άνθρωποι.

Ο υπουργός είπε ότι αν δεν επιβληθούν περιορισμοί, η κατάσταση σε μερικές εβδομάδες θα ξεφύγει στα νοσοκομεία, τα οποία δεν θα μπορούν να δεχτούν όλους τους ασθενείς. Στις εντατικές οι διασωληνωμένοι είναι 4.500!

After failing to come down significantly during the 'lockdown light', the infection rate has now risen again in Germany, prompting tough new measures over Christmas

Οι θάνατοι στη χώρα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, με τον μέσο όρο αυτών να κυμαίνεται στους 437 την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης ο αριθμός αυτός ήταν μακράν μικρότερος.

The death rate has also continued to rise and is now far higher than during the first wave, with an average of 437 fatalities being recorded per day

Πάντως, όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, ο Αλτμάιερ φάνηκε αισιόδοξος.

Το lockdown θα ισχύει έως τις 10 Ιανουαρίου, με τα μη απαραίτητα καταστήματα να μένουν κλειστά από την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα κομμωτήρια θα κλείσουν επίσης, ενώ οι εταιρείες θα κληθούν να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι ή να τους χορηγήσουν άδεια.

Οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών θα απαγορευθούν σε δημόσιους χώρους, δημιουργώντας πρόβλημα στα οινοποιεία που κάνουν πωλήσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Απαγορεύεται επίσης η πώληση πυροτεχνημάτων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τον εορτασμό της νέας χρονιάς, όπως και οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Με εξαίρεση τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει περιορισμένος σε 5, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παιδιά κάτω των 14 ετών.