Εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού η επέκταση της υποχρεωτικότητας - Προτεραιότητα η εφαρμογή των νέων μέτρων

Προσωρινό φρένο στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών βάζει η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην αναγκαστική εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων όπως π.χ. ένστολοι και εκπαιδευτικοί. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα μέτρα που ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και όλες οι άλλες σκέψεις μοιάζουν να απομακρύνονται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Βασικό στοιχείο της νέας πραγματικότητας  που θα μπει στη ζωή μας τη Δευτέρα θα είναι η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρηθεί συνωστισμός, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν προαιρετικό:

  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες. Δεν είναι υποχρεωτική χρήση της μάσκας.
  • Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν
  • Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.
  • Στο χώρο εργασίας: Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοι του έχουν κάνει το εμβόλιο.

Κομβικός παράγοντας που μπορεί να εξελιχθεί και σε κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα είναι το άνοιγμα των σχολείων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Για αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνουν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν από όλους με απόλυτη προσήλωση μια και ο συνδυασμός των ανοιχτών σχολείων με το τέταρτο κύμα μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για όλους όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, με απώτερο σκοπό την αύξηση της συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, κόστος το οποίο θα πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν.

 Όσον αφορά στους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο δωρεάν self test. Για τους φοιτητές θα ισχύει το rapid test δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή. Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το τέταρτο κύμα του ιού θα ανακοπεί μέσα στον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ούτε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Εάν πάντως τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν τότε στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν εισηγήσεις με κεντρικό άξονα την περαιτέρω αυστηροποίηση.