Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και Μουντιάλ η Ρωσία | RUS

Την επέκταση της ποινής αποκλεισμού της Ρωσίας από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για τέσσερα ακόμη χρόνια, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της WADA.

Οι Ρώσοι τελούν υπό τιμωρία μετά την αποκάλυψη το 2015 σκανδάλου ντόπινγκ του 2015, στο οποίο συμμετείχαν κρατικές υπηρεσίες, αλλά και ο ρωσικός οργανισμός αντιντόπινγκ κοντρόλ, η περίφημη RUSADA.

Στην σημερινή επανεξέταση της υπόθεσης, τα μέλη της Παγκόσμιας Επιτροπής Αντιντόπινγκ, έκριναν ότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί σε όσα τους είχαν ζητηθεί και επέκτειναν τον αποκλεισμό για μια 4ετία ακόμη.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το Καλοκαίρι στο Τόκιο, αλλά το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Αντιθέτως δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής στην τελική φάση του EURO, καθώς η WADA δεν έχει λόγο στις διοργανώσεις της UEFA.

 Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο αποκλεισμός αυτός σημαίνει πως η ρωσική σημαία και ο ύμνος της χώρας δεν θα επιτρέπονται στις μεγάλες διοργανώσεις, ωστόσο οι αθλητές που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν τους αφορά το σκάνδαλο θα είναι σε θέση να συμμετέχουν υπό μια ουδέτερη σημαία.

Η Ρωσία έχει δικαίωμα να προσφύγει στο CAS και να ανακαλέσει αυτή την απόφαση αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.