Βόζεμπεργκ: Κοινός δρόμος για την επανεκκίνηση της Ευρώπης το ψηφιακό πιστοποιητικό

«Οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία του Αλέξη Τσίπρα», τονίζει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία περιγράφει μέσα από τις διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου πώς θα είναι το πιστοποιητικό εμβολίου το οποίο θα ελευθερώνει τους πολίτες να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν.

Η κ. Βόζεμπεργκ, μέσω της «Βραδυνής της Κυριακής», αναφέρεται στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων και επισημαίνει πως η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραδέχθηκε λάθη και καθυστερήσεις από την πλευρά της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του κορωνοϊού η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι αυτή σχεδιάζεται με κάθε λεπτομέρεια.

Ο κόσμος έχει κουραστεί και το Πάσχα είναι για εμάς τους χριστιανούς ορθόδοξους μεγάλη γιορτή. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση, που έχει και την τελική ευθύνη, να είχε λάβει νωρίτερα αποφάσεις, έτσι ώστε ο κόσμος να μην θεωρούσε ότι θα άνοιγαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αν λάβουμε κιόλας υπόψη μας τις δηλώσεις υπουργών και κορυφαίων στελεχών του κόμματός σας περί «εκτόνωσης βαλβίδας» στην κοινωνία;

«Η κυβέρνηση αποφασίζει με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κοινή επιθυμία ήταν το Πάσχα να επιτρέπονται οι μετακινήσεις, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Εάν γινόταν μαζική μετακίνηση από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, αφ’ ενός θα είχαμε κίνδυνο ευρείας διασποράς του ιού σε όλη τη χώρα, και αφετέρου θα υπήρχε πρόβλημα περίθαλψης, καθώς οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι, και την ώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας δεν συγχωρούνται λάθη».

Πιστεύετε ότι η Κομισιόν έχει κάνει λάθος και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στο θέμα των εμβολίων, με συνέπεια να έχουν καθυστερήσει αρκετά οι εμβολιασμοί και να μην ανοίγουν περαιτέρω δραστηριότητες στην αγορά και την κοινωνία;

«Έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στην Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στο θέμα των εμβολίων σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προφανώς δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Μάλιστα, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραδέχθηκε λάθη και καθυστερήσεις από την πλευρά της Επιτροπής. Πάρα ταύτα, είναι σημαντικό για την Ελλάδα ότι λαμβάνουμε ταυτόχρονα με όλα τα κράτη-μέλη τα εμβόλια και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει οργανώσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έγινε ποτέ στη χώρα μας κατά τρόπο υποδειγματικό, με αποτέλεσμα να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 2.750.000 εμβολιασμοί».   

Σε τι φάση βρίσκεται το πιστοποιητικό εμβολίων μετά την εισήγηση του Έλληνα πρωθυπουργού και την υιοθέτηση από Ευρωπαίους ομολόγους του;

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό “Πράσινo” Πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της Ε.Ε., κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό.

Οι απαραίτητες διαδικασίες προχωρούν και το πιστοποιητικό, που θα διατίθεται σε ψηφιακή και έντυπη έκδοση, θα περιλαμβάνει δύο γλώσσες, την επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους που το εκδίδει και τα αγγλικά, και θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών, δηλαδή πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19.

Μάλιστα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφιστούν τροπολογίες μου για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας, με στόχο την έναρξη λειτουργίας του πιστοποιητικού εντός του Ιουνίου.

Ενδεικτικό της ποιότητας της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είχε χαρακτηρίσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως “ανοησία” και “καταδικασμένη” να αποτύχει. Η πραγματικότητα, για ακόμη μία φορά τούς διαψεύδει».

Στις 14 Μαΐου ανοίγει και ο Τουρισμός. Θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να έχουν ανοίξει νωρίτερα η Εστίαση και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τον κλάδο του Τουρισμού και επίσης με επιπλέον μέτρα στήριξης στους δικαιούχους;

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη το άνοιγμα της Εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Άλλωστε, δεν θα είχε νόημα να έρχονται τουρίστες στη χώρα μας χωρίς να λειτουργούν οι δραστηριότητες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το τουριστικό προϊόν.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει τους πληττόμενους από την πανδημία με 24 δισ. για το 2020 και με 14 δισ. για το 2021, ενώ έχει δεσμευθεί ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται δίπλα στους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους και στους ανέργους, για όσο διάστημα χρειαστεί».  

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τον κορωνοϊό επικοινωνιακά και μόνο, και όχι στην ουσία του θέματος. Τονίζει μία σειρά θεμάτων που θα έπρεπε να είχαν γίνει, με κυριότερο τη στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται στο ΕΣΥ. Υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσής τους επιπλέον, κ. Βόζεμπεργκ, όπως για παράδειγμα η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επικοινωνιακή διαχείριση, επειδή στερείται σοβαρών προτάσεων και επιχειρημάτων. Η πρόσληψη 10.000 υγειονομικών και η λειτουργία 1.540 κλινών ΜΕΘ, από τις 557 που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό τέχνασμα. Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ, έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα ενίσχυσής τους και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξαντλήσει κάθε σχετικό περιθώριο, αναγνωρίζοντας ότι το ΕΣΥ άντεξε χάρη στην αυταπάρνηση των υγειονομικών μας, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν και συχνά υπό αντίξοες συνθήκες».

Υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα από τον κορωνοϊό;

«Η επόμενη μέρα της πανδημίας σηματοδοτείται από την έλευση των πόρων του Πακέτου Ανάκαμψης. Μαζί με τα 32 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια ύψους 57 δισ. ευρώ για 160 έργα και δράσεις σε όλη τη χώρα, που θα ανοίξουν μία νέα σελίδα για την ελληνική Οικονομία.

Μόνο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα προσθέσει 7% στο ΑΕΠ, πέρα από την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, και θα δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όμως, το ζητούμενο στην Οικονομία είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη επενδύουν στην Ελλάδα, και μάλιστα και εν μέσω πανδημίας, κολοσσοί όπως η Pfizer, η Volkswagen, η Microsoft και η Cisco, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια δεν ήρθε ούτε μία νέα επένδυση.

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, οι ευμενείς εκθέσεις των διεθνών Οίκων, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η αναβάθμιση του προφίλ της χώρας μας με την κυβέρνηση της Ν.Δ., δημιουργούν ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον και μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα».

Η επόμενη μέρα χρειάζεται συναινέσεις και συμφωνίες. Χρειάζεται μία νέα αρχή. Αυτό το restart μπορεί να γίνει από τον πρωθυπουργό με ενισχυμένη τη λαϊκή εντολή;

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του επανέλαβε κατηγορηματικά ότι έχει αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας, αφενός γιατί πάγια θέση του είναι οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους, και αφετέρου γιατί η κυβέρνηση αυτή, παρά τις δυσκολίες, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία και έχει τη δυνατότητα, τελειώνοντας με την πανδημία, να οδηγήσει τη χώρα σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης.

Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία του Αλέξη Τσίπρα και θα πρέπει να διαλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν επιθυμούν, να επιστρέψουν σε κάτι που πήγε τη χώρα πίσω. Οι 20 μονάδες διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ήδη λένε πολλά για το πού θέλουν οι πολίτες να πάει η χώρα».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»