Του Βαγγέλη Γιακουμή

Το νέο σχέδιο που εκπονεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, που αποτελεί μείζον θέμα για τη χώρα μας, αποκαλύπτει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ μιλά και για τον ιό του κοροναϊού, που απειλεί την ανθρωπότητα και τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη, έτσι ώστε ο ιός να μην γίνει πανδημία και εξαπλωθεί παντού. Παράλληλα, αναφέρεται και στα εθνικά θέματα με την προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να απειλεί συνεχώς την Ελλάδα.

Κυρία Βόζεμπεργκ, τεράστιο θέμα, όπως εξελίσσεται, είναι ο ιός του κορωνοϊού. Πολλές χώρες της Ευρώπης, πολλές Οικονομίες, έχουν αρχίσει να εκφράζουν τουλάχιστον ερωτηματικά για το τι θα γίνει. Η Ευρωβουλή, οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί σας, η Κομισιόν, έχουν εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης;

«Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού είναι εύλογο να προκαλεί ανησυχία, όμως αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι ψυχραιμία, οργάνωση και ενημέρωση. Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, ο κίνδυνος από τον πανικό είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο για τον ίδιο τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή εκπόνησε επιχειρησιακό σχέδιο, όρισε 13 νοσοκομεία αναφοράς με ειδικούς θαλάμους, πραγματοποίησε ασκήσεις προσομοίωσης, ενημερώνει τους πολίτες και τους ταξιδιώτες στις πύλες εισόδου και συγκρότησε ομάδα ειδικών λοιμωξιολόγων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κομισιόν ανακοίνωσε ήδη έκτακτο πακέτο 232 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ανίχνευση και διάγνωση της νόσου, τη φροντίδα όσων ήδη έχουν νοσήσει και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Είστε από εκείνους τους ευρωβουλευτές που παρατηρούν και παρακολουθούν έντονα όλες τις διεργασίες που αφορούν τη χώρα μας. Πείτε μας, σας παρακαλώ, στον τομέα του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού τι κάνει η Ευρώπη για να μην είμαστε αναγκασμένοι εμείς ως Έλληνες να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας την προσφυγική κρίση;

«Έχω ασκήσει έντονη κριτική στην Ε.Ε., με σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων, γιατί σε αυτόν τον τομέα η Ευρώπη απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων και ορισμένα κράτη-μέλη επέδειξαν έλλειψη αλληλεγγύης και απροθυμία συνεργασίας. Είναι άξιο προσοχής ότι ακόμη και για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, μόνο πέντε από τα είκοσι επτά κράτη-μέλη φάνηκαν πρόθυμα να συνεργαστούν.

Είναι απαράδεκτο κάποιοι να θεωρούν ότι η ευθύνη της Ευρώπης εξαντλείται στη διάθεση κονδυλίων και να υπάρχουν χώρες που ενώ απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή τους στην Ε.Ε., εμφανίζονται απρόθυμες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που δοκιμάζει τις αντοχές της Ενωμένης Ευρώπης».

Σχέδια για τη συνολική αντιμετώπιση του Προσφυγικού η Ε.Ε. έχει εκπονήσει, κ. Βόζεμπεργκ, μέχρι η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εργαλειοποιεί τους μετανάστες κάθε φορά που θέλει να εξάγει τη δική της κρίση ή πάλι θα μείνουμε στα χαρτιά;

«Η Ε.Ε. επεξεργάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, βάσει του οποίου στις πρώτες πύλες εισόδου θα γίνεται ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα του προφίλ αυτών που εμφανώς δεν είναι πρόσφυγες. Οι αιτήσεις ασύλου θα μπορούν να εξετάζονται από τις χώρες του τελικού προορισμού και όχι κατ’ ανάγκη από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Παράλληλα θα προβλέπεται η εφαρμογή της ισοκατανομής, ενώ όσα κράτη-μέλη δεν θα τη δέχονται, θα υποχρεώνονται να συνδράμουν με άλλους τρόπους, όπως επί παραδείγματι με τη διάθεση αυξημένου προσωπικού σε υπηρεσίες φύλαξης συνόρων ή επεξεργασίας ασύλου. Σε ό, τι αφορά στη στάση της Τουρκίας, έχω καταθέσει σειρά ερωτήσεων και έχω κάνει παρεμβάσεις σε όλες τις Ολομέλειες, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Αυτό που απαιτείται είναι η επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων και όχι απλώς περικοπή προενταξιακών κονδυλίων, όμως η λήψη αποφάσεων προσκρούει στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που συνδέονται με τις υψηλές εμπορικές συναλλαγές Ε.Ε. -Τουρκίας».

Ένας ακόμη τομέας που χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση είναι ο τομέας της Ασφάλειας, ειδικά το τελευταίο διάστημα που βλέπουμε να υπάρχουν εικόνες σαν και αυτές των αστυνομικών επιχειρήσεων από τη μία, και την αντίδραση των «μπαχαλάκηδων» από την άλλη. Τι πιστεύετε, προσωπικά, ότι πρέπει, επιπλέον, να γίνει;

«Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ., και με συντονισμένες κινήσεις έχει αρχίσει ήδη να γίνεται πράξη.

Οι συστηματικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια και στα υπό κατάληψη κτίρια, η πρόσληψη 1.500 νέων ειδικών φρουρών, η επανασύσταση της ομάδας ταχείας επέμβασης ΔΕΛΤΑ και η αύξηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών σε κάθε γειτονιά, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Όμως, παρά τα θετικά βήματα έχουν ακόμη να γίνουν πολλά, όχι μόνο γιατί παραλάβαμε υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με την προκλητική ανοχή που επέδειξε στην ανομία και την παραβατικότητα, ενθάρρυνε τη δράση του “Ρουβίκωνα και κάθε είδους “μπαχαλάκηδων”, με συνέπεια να μην είναι εύκολο τα φαινόμενα αυτά να ξεριζωθούν από τη μια στιγμή στην άλλη».

Στα εθνικά θέματα πάλι, εκδηλώνεται τουρκική προκλητικότητα, με συνέπεια η Ελλάδα να εμφανίζεται κάθε φορά ότι οπισθοχωρεί, είναι, τέλος πάντων, ο «αδύναμος kρίκος». Είναι έτσι κ. Βόζεμπεργκ, όπως σας κατηγορεί, εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα Eλληνοτουρκικά έχει αδιαπραγμάτευτες «κόκκινες γραμμές», και από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές ότι υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενισχύοντας τις συμμαχίες μας και αναπτύσσοντας ενεργητική διπλωματία σε πολλές κατευθύνσεις.

Οι διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δείχνουν ότι διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, που είναι αναγκαίοι σε στιγμές έντασης, γιατί μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού όταν έφθασε στο σημείο να αξιοποιήσει ακόμη και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για ικανοποίηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ή όταν ο κ. Τσίπρας παρακολουθούσε άφωνος επί ελληνικού εδάφους τον κ. Ερντογάν να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Από την Έντυπη Έκδοση