Ελλάδα, χωρίς διαχωρισμούς | OPP 0724

Αποτελεί την… «Ιθάκη της κάλπης» για κάθε υποψήφια κυβέρνηση. Στο όνομά της έχουν διαπρέψει (λέμε τώρα…) γενιές πολιτικών (λέμε τώρα δις…). Η δημοφιλία της μεσαίας τάξης, μετά από τόσα που έχει υποστεί στην Ελλάδα, αντιστοιχεί –εκτιμώντας το ιστορικό της μέγεθος– στη δυναμική ολόκληρων επαναστάσεων, πολιτικών εξεγέρσεων, ακόμη και ηγετών που κράτησαν στα χέρια τους ολόκληρα έθνη και άλλα τέτοια δραματικά μεν, ρεαλιστικά δε. Όσο δραματική είναι δηλαδή και η μοίρα της. Στη Ν.Δ. αποφάσισαν, λοιπόν, η «Ιθάκη της διακυβέρνησης» να προσφερθεί μέσω της αποτελεσματικότητας των μέτρων για τη μεσαία τάξη.

Κατά συνέπεια, όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε, ως όφειλε, συγκεκριμένα στοιχεία στη Βουλή, προκειμένου να αποκαλύψει την καθίζηση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, δε λες πως μας διευκόλυνε να ανακαλύψουμε την Αμερική. Δεν το είχε, άλλωστε, σκοπό. Σίγουρα λες, ωστόσο, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το είχε υποσχεθεί πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και το κάνει πράξη. Ασχολείται με εκείνους τους πολίτες τους οποίους άπαντες έχουν κατατάξει στην κατηγορία των προνομιούχων, γι’ αυτό τους έχουν ξετινάξει!  

Από την πρόσφατη στατιστική μελέτη του ΟΟΣΑ προκύπτει, λοιπόν, ότι από τα 30.000 με 40.000 ευρώ, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, για νοικοκυριό ενός ατόμου, κινούνται πλέον από 6.294 έως 16.783 ευρώ. Το εισόδημα της μεσαίας τάξης για νοικοκυριό δύο ατόμων κυμαίνεται από 8.901 έως 23.735 ευρώ, ενώ για τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ. Καταποντισμός!

Το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ, ενώ το 83% κάτω των 20.000 ευρώ.

Δώδεκα χρόνια πριν, τα εισοδήματα στο Taxis είχαν φτάσει στα 93,3 δισ. ευρώ, άρα η πρώτη διαπίστωση είναι ότι εξαφανίστηκαν εισοδήματα 20 δισ. ευρώ!

Ας δούμε πού βρισκόμαστε τώρα. Καταρχάς η κυβέρνηση θέλει προϋπολογισμό δικαιοσύνης για όλους, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως στα χρόνια της κρίσης τα μεσαία εισοδήματα συρρικνώθηκαν δραματικά, διαμηνύοντας τη βούληση της κυβέρνησης να τα ενισχύσει.

Η στιγμή είναι δύσκολη, η πιο δύσκολη από εκείνες που θα προκύψουν αναπτυξιακά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς αυτή η τάξη (η μεσαία λέμε…) αποφασίζει για την τύχη αυτού του τόπου. Είτε με τις οικονομικές της συμπεριφορές είτε στην κάλπη. Ο νέος πλούτος θα μοιράζεται δίκαια, είπε ο πρωθυπουργός χθες, στο άνοιγμα του Συνεδρίου της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας πως οι αριθμοί έχουν σημασία όταν ευημερούν οι άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κοινής πορείας όλων των μελών της κοινωνίας, χωρίς διαχωρισμούς. Το αυτονόητο, που στην Ελλάδα είναι πάντοτε πιο δύσκολο. Το θέλει, όμως, άρα θα μπορέσει κιόλας.