30.000 προσλήψεις αναπληρωτών για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέλυσε-μεταξύ άλλων- το χρονοδιάγραμμα για τους 5.487 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις 30.000 προσλήψεις αναπληρωτών

σχολειο, ταξη, σχολείο, τάξη, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικοι
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤnews, παρουσίασε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για τους 5.487 νέους μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την πρόσληψη των αναπληρωτών, καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών: Προθεσμίες και διαδικασία

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ανοίξει από τις 5 Αυγούστου και η προθεσμία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 10 Αυγούστου.

Η διαδικασία υποβολής είναι αμιγώς ηλεκτρονική και αδιάβλητη, βασισμένη αποκλειστικά στη μοριοδότηση κάθε υποψηφίου.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Ανακοίνωση ονομάτων: Τα ονόματα των διορισθέντων αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη των αιτήσεων, γύρω στις 11 με 12 Αυγούστου.
  • Ανάληψη υπηρεσίας και ορκωμοσία: Θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ 24 και 28 Αυγούστου.
  • Τοποθέτηση στα σχολεία: Οι διορισθέντες εκπαιδευτικοί θα παρουσιαστούν στις σχολικές τους μονάδες την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι από το 2020 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά σχεδόν 54.000 μόνιμοι διορισμοί, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ειδική Αγωγή και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επισήμανε επίσης τη σημασία της υπηρεσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, η οποία προσφέρει αυξημένη μοριοδότηση στους εκπαιδευτικούς.

30.000 προσλήψεις αναπληρωτών για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά

Πριν από το πρώτο κουδούνι της 11ης Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει την πρόσληψη του πρώτου και μεγαλύτερου κύματος αναπληρωτών, το οποίο θα καλύψει περίπου το 80% των συνολικών αναγκών.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να προσληφθούν περίπου 30.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ώστε τα σχολεία σε όλη τη χώρα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με τη πληρέστερη δυνατή στελέχωση σε όλες τις ειδικότητες.

Φοιτητική μέριμνα: Αυξημένο στεγαστικό επίδομα και νέες εστίες

Όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους άξονες της φοιτητικής μέριμνας, εστιάζοντας στη στέγαση και τη σίτιση:

  • Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Από τα 1.000 ευρώ που ήταν το 2019, έχει διαμορφωθεί πλέον στα 2.000 ευρώ, ενώ φτάνει έως και τα 2.500 ευρώ σε περιπτώσεις συγκατοίκησης εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με τη συγκατοίκηση, δύο φοιτητές μπορούν να λάβουν συνολικά έως 5.000 ευρώ ετησίως, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του κόστους ενοικίου.
  • Επενδύσεις σε Φοιτητικές Εστίες: Διοχετεύονται πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων 737 εκατ. ευρώ διατίθενται για την κατασκευή νέων εστιών τα επόμενα 1-2 χρόνια, 227 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης/Κλιματικό Ταμείο και 87 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι ωφελούμενοι φοιτητές στις εστίες αναμένεται να φτάσουν τους 22.000 – 23.000.
  • Μέριμνα μέσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες εστίες, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ προχωρά σε ενοικιάσεις ξενοδοχειακών μονάδων για τη δωρεάν διαμονή των φοιτητών.

Άρθρο 16 και Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε για τη συνταγματική αναθεώρηση του Άρθρου 16 και τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων (όπως Yale, Georgetown, McGill, Iowa State κ.ά.) με εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές αξιολόγησης, σημειώνοντας παράλληλα πως η σχετική νομοθεσία κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης