500 κακοποιημένες γυναίκες ζητούν βοήθεια κάθε εβδομάδα

Αποκαλυπτική έρευνα της «ΒτΚ» για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας

Βραδυνή της Κυριακής, ενδοοικογενειακή βία

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Κάθε εβδομάδα, μετά το στυγερό έγκλημα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κατά μέσο όρο 500 περιστατικά ενδο-οικογενειακής βίας. Συνολικά και σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται περίπου… 300 συλλήψεις εβδομαδιαίως, ενώ μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης γίνονται περίπου 1.000 κλήσεις!

Τις περισσότερες καταγγελίες έχει δεχθεί το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ακολουθεί της Καλλιθέας, μετά των Αχαρνών, όπου, σημειωτέον, είχε απευθυνθεί και η άτυχη 40χρονη που δολοφονήθηκε προχθές στο Μενίδι, και εν συνεχεία και κατά σειρά, του Περιστερίου. Γενικώς, τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής, όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, κατακλύζονται από τέτοιες καταγγελίες. Σε μία από τις πρώτες θέσεις ως προς τις καταγγελίες από κακοποιημένες γυναίκες βρίσκεται και το Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη, που έπεται.

Η δολοφονία της 40χρονης ήταν η 7η δολοφονία γυναίκας από το σύντροφό της, από τις αρχές του 2024. Είχε καταγγείλει το σύζυγό της τουλάχιστον 3 φορές από το 2013, και δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με αστυνομικούς, αρκετές γυναίκες απευθύνονται επανειλημμένως στα τμήματα καταγγέλλοντας κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά έως τώρα ο νόμος δεν έδινε πολλά περιθώρια. Πλέον, όπως λένε, ακόμη και με μικρές ποινές μπορεί κάποιος δράστης να μπει στη φυλακή και να τιμωρηθεί παραδειγματικά, ώστε ίσως και κατ’ αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί το φαινόμενο.

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 12/4/2024, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία. Οι χώροι αυτοί φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ σε συνεργασία με τις δομές του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους κρατικούς και μη κρατικούς, κοινωνικούς φορείς, παρέχεται στα θύματα κάθε αναγκαία υποστήριξη.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΒτΚ», από την 1/1/2023 έως τις 30/4/2023 υπήρξαν 2127 καταγγελίες για περιστατικά ενδο-οικογενειακής βίας, τα οποία την ίδια περίοδο του 2024 έφτασαν τα 3.052! Όσον αφορά στη χρήση του λεγόμενου panic button, από τις 23/3/2023 έως τις 30/4/2024, δικαιούχοι ήταν περίπου 6.000 γυναίκες-θύματα, εκ των οποίων οι 298 έκαναν χρήση. Μόνο το 2024, από αρχές του έτους έως τις 30/4/2024 δικαιούχοι ήταν 2.401 γυναίκες (886 εγγράφηκαν από αρχές του χρόνου) και 111 έκαναν χρήση της εφαρμογής καταγγέλλοντας κακοποιητική συμπεριφορά από τους συντρόφους τους, πρώην ή και νυν.

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν 73 επιτελικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδο-οικογενειακής Βίας, καθώς και 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδο-οικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά-προανακριτικά καθήκοντα. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδο-οικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ. παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα άτομα με καταχρηστική συμπεριφορά χρησιμοποιούν πολλές και διάφορες τακτικές για να διατηρήσουν την εξουσία και τον έλεγχο, όπου περιλαμβάνονται οι εξής:

 • – Διαπράττουν σωματικές επιθέσεις, π.χ. αποπειρώνται να στραγγαλίσουν, δέρνουν, σπρώχνουν και απειλούν ότι θα κάνουν κακό στο θύμα.
 • – Διαπράττουν πράξεις σεξουαλικής βίας, εξαναγκάζουν το θύμα σε συνουσία ή σε διάφορες ερωτικές πράξεις χωρίς τη θέλησή του.
 • – Κακοποιούν συναισθηματικά το θύμα, το βρίζουν, το ταπεινώνουν και του φέρονται χωρίς σεβασμό.
 • – Απομονώνουν το θύμα από όσους το υποστηρίζουν, από την οικογένεια και την κοινότητα, ή χρησιμοποιούν την οικογένεια και την κοινότητα για εκφοβισμό. Εδώ μπορεί να περιλαμβάνεται η αποστολή προσβλητικών γραπτών ή η δημοσίευσή τους στο Facebook.
 • – Καταδιώκουν ύπουλα το θύμα ή παρακολουθούν «κάθε του κίνηση», π.χ. τη δραστηριότητά του στο Ίντερνετ μέσω των κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιούν συσκευές GPS για τον εντοπισμό του κ.λπ.
 • – Κακοποιούν ψυχολογικά το θύμα, π.χ. ρίχνουν το φταίξιμο για την καταχρηστική τους συμπεριφορά στο κακοποιούμενο άτομο, του λένε ότι έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή αγχώδεις διαταραχές, παραποιούν ή διαστρέφουν σκόπιμα την πραγματικότητα, μετακινούν προσωπικά αντικείμενα ή έπιπλα και ύστερα αρνούνται ότι το έκαναν, και αρνούνται ότι είχαν καταχρηστική συμπεριφορά.
 • – Χρησιμοποιούν τα οικονομικά για να κακοποιήσουν το θύμα, π.χ. αρνούνται να συμμετάσχουν στα έξοδα διαβίωσης ή στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, δεν επιτρέπουν στο θύμα να εργαστεί, εκμεταλλεύονται το σύστημα υποστήριξης των παιδιών, εκφοβίζουν τρίτους και τους βάζουν να υπογράψουν νομικά και οικονομικά έγγραφα για να αποδείξουν ότι έχουν χρέη, απειλούν το θύμα για να τους δώσει χρήματα.
 • – Δεν επιτρέπουν στο θύμα να επιτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα ή το αναγκάζουν να ασπαστεί άλλη θρησκεία ή άλλο δόγμα.
 • – Κάνουν κακό ή απειλούν ότι θα κάνουν κακό σε αγαπημένα τους πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
 • – Κάνουν κακό ή απειλούν ότι θα κάνουν κακό σε κατοικίδια ζώα.
 • – Χρησιμοποιούν τους νόμους για να κακοποιήσουν το θύμα, π.χ. μεταχειρίζονται τις διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου για να εκφοβίσουν, να εξαντλήσουν, να εκμεταλλευτούν ή να αποδυναμώσουν το θύμα.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν