Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη για το κλείσιμο της βάσης της Ryanair

«Μεγάλη απώλεια» για τον τουρισμό προειδοποιεί ο αντιδήμαρχος – Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τη Fraport

Ryanair Καλαμάτα
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Έντονη ανησυχία προκαλεί στη Θεσσαλονίκη το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ryanair από τη βάση της στο αεροδρόμιο της πόλης, με φόντο οικονομικές διαφωνίες με τη διαχειρίστρια εταιρεία Fraport.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της. Παράλληλα, τις επόμενες ώρες αναμένεται νέος κύκλος συσκέψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βασίλης Γάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησης, σημείωσε: «Υπάρχει, δεν γνωρίζουμε πόσο υπάρχει, πόσο ανοιχτό είναι αυτό το παράθυρο, γιατί μιλάμε για μια διαπραγμάτευση μεταξύ δύο εταιρειών. Άλλωστε, είναι γνωστή και η θέση και η στάση της Ryanair».

Κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακή διαφωνία, η οποία έχει αρνητική συνέπεια για την πόλη», υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της εταιρείας για την επιβατική κίνηση: «Όταν φεύγει μια εταιρεία αεροπορική που διακινούσε 500.000 επιβάτες την προηγούμενη χρονιά, όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απώλεια. Και είναι πολύ μεγάλη απώλεια, ακόμη κι αν χρειαστεί χρόνος για την αναπλήρωσή της».

 

Όπως διευκρίνισε, η εταιρεία δεν φαίνεται να καταργεί το σύνολο των δρομολογίων, ωστόσο προειδοποίησε: «Βέβαια δεν καταργεί όλα τα δρομολόγια απ’ όσο ξέρουμε από δημοσιογραφικές πληροφορίες», προσθέτοντας ότι «θα έχουμε όμως μια δραματική μείωση και κυρίως τους θερινούς μήνες, όπου αυτό είναι ένα πολύ άσχημο στοιχείο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Διότι οι θερινοί μήνες είναι και οι δύσκολοι μήνες για τον τουρισμό στην χώρα μας που εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα προορισμό διακοπών διαλείμματος».

Αναφορικά με τις δυνατότητες παρέμβασης των τοπικών φορέων, ο ίδιος τόνισε: «Ο Δήμος, η Συντονιστική Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει. Το μόνο που μπορούνε να κάνουνε και είναι πολύ ουσιαστικό είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος ξανά μεταξύ των δύο εταιρειών μήπως μπορέσουν και καταλήξουν κάπου που είναι πολύ σημαντικό».

Παράλληλα, πρότεινε και θεσμικές παρεμβάσεις: «Να παρέμβουν στα αντίστοιχα υπουργεία και με τη δική τους παρέμβαση για τη βελτίωση ενδεχομένως των συμβάσεων που ισχύουν μεταξύ του κράτους και της Frapport, έτσι ώστε μέσα από αυτό να δοθεί η δυνατότητα και η ευχέρεια η εταιρική για να βοηθήσει και τις υπόλοιπες εταιρείες. Ό,τι ισχύει για τη μία εταιρεία θα πρέπει να ισχύει και για τις υπόλοιπες εταιρείες».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη δημιουργία ειδικής επιτροπής συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για πιθανή αποχώρηση της εταιρείας.

«Θα γίνει γνωστή στο δήμαρχο η αποχώρηση αφού γίνει η συνάντηση πρώτα με τους εργαζόμενούς τους και η ενημέρωση των εργαζομένων της για το τι μέλλει γενέσθαι. Άρα θα πρέπει αυτοί να λάβουν πρώτα την απόφαση και να μας κοινοποιηθεί», κατέληξε.

 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης