Απίστευτες εικόνες με τη σκόνη να έχει «κάτσει» πάνω από την Αττική

Στην Κρήτη, την ίδια στιγμή, συνδυάστηκαν οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, οι ισχυρότεροι άνεμοι και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης της

αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη έχει «πνίξει» αρκετές περιοχές της χώρας σήμερα, Παρασκευή (16/5) και φαίνεται σα να έχει κάτσει από πάνω από την Αττική, καθώς και άλλες περιοχές όπως την Κρήτη.

Σημειώνεται, πως την έλευση της σκόνης ευνοούν και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι, ευτυχώς, όμως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από το Σάββατο οι νοτιάδες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς κι έτσι η σκόνη θα απομακρυνθεί σταδιακά.

Δείτε παρακάτω εικόνες και βίντεο από τη σκόνη πάνω από το λεκανοπέδιο της Ατιτκής:

αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη


Ηράκλειο: Συστάσεις στον πληθυσμό για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Την ίδια στιγμή, στην Κρήτη το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και οι Αρχές απευθύνουν συστάσεις για προσοχή για την υγεία των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρβαση του μέσου όρου αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ 10) παρατηρείται λόγω της αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με ενημέρωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, όπως προκύπτει από τα μοντέλα πρόβλεψης του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιό με θέμα «Συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10)», συστήνει προς τα άτομα αυξημένου κινδύνου και τον γενικό πληθυσμό τα εξής μέτρα:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Για το γενικό πληθυσμό συστήνεται σε κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Ενδεικτική των πολύ υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης είναι η φωτογραφία που ακολουθεί από το Ρέθυμνο, στην οποία περιέχεται πίνακας με τις 8 ισχυρότερες ΡΙΠΕΣ ανέμου για την Παρασκευή.

αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη

Ο σταθμός ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 980 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο.

αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης