Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023»

Mε την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας, η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023».

Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Γεώργιου Πουρναρά, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε παρόμοια άσκηση και στην Αττική, σε δασική έκταση, εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Σουνίου – πλησίον του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα) – του δήμου Λαυρεωτικής, στη θέση «ΧΑΟΣ» («Έγκοιλον Χάος»).

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

φωτια, ασκηση

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το 1974, έχει έκταση πυρήνα 750 εκτάρια και έκταση περιφερειακής ζώνης 2750 εκτάρια. Εκτείνεται σε μία μακρόστενη περιοχή στο Ν.Α. άκρο της Αττικής και γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Αποτελεί το μικρότερο Δρυμό της χώρας, παρουσιάζοντας, ωστόσο, ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό, μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον («Έγκοιλον Χάος», Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, Σπήλαιο «Κίτσος», αρχαιολογικός χώρος των Μεταλλείων, Μεταλλευτική Στοά «Παρόν»). Το βάραθρο «Έγκοιλον Χάος» αποτελεί ένα μοναδικού ενδιαφέροντος φυσικό μνημείο, με βάθος 55 μέτρα και διάμετρο 120 μέτρα. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου, όμως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα της κατάπτωσης της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου.

Για την διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, τις ΔΙ.Π.Υ. Ανατολικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιώς, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., την 1η Ε.ΜΟ.Δ.Ε., την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε. και τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τις οποίες συντόνιζε ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, Υποστράτηγος ΠΣ Δημήτριος Πατράκης. Επίσης, συμμετείχαν εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαυρεωτικής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, την Ε.Υ.Δ.Α.Π., καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: «Κυνηγετικός Σύλλογος Λαυρίου», «Φιλοθηραματικός Σύλλογος Κερατέας» και το «Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού». Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς ανέφερε: «Η πανελλαδική άσκηση «Διά Πυρός» στηρίζεται στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Πυροσβεστικού Σώματος που ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο για όλες τις δυνάμεις -τις επίγειες και τις εναέριες- και ολοκληρώθηκε έγκαιρα αρχές του έτους. Ήταν μία επιτυχημένη άσκηση, μια άσκηση συντονισμού, με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων, τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια με τις εθελοντικές οργανώσεις, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, τον Στρατό, τις Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά, ως βασικό επιχειρησιακό πυλώνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ακόμα περισσότερο ενισχυμένο φέτος, με περισσότερα οχήματα καθώς έχουν ενταχθεί περίπου 130 νέα και με περισσότερα αεροσκάφη καθώς μετράμε 52 μισθωμένα επιπλέον του εθνικού εναέριου στόλου μας. Είναι μια δύναμη καταστολής που θα συνδράμει ώστε να έχουμε μια αντιπυρική περίοδο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ελπίζουμε και με λιγότερες φωτιές».

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού.

Η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση αποτέλεσαν επιπλέον στόχο των ασκήσεων.

Η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ασκήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2023.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν