Δίκη Τεμπών: Παρέμβαση του Δημοσίου κατά των σταθμαρχών και «πυρά» Κωνσταντοπούλου για το κράτος δικαίου
Στο στόχαστρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τέσσερα στελέχη του ΟΣΕ - Οι καταγγελίες για θεσμικές παραβιάσεις, οι αλλαγές στην αίθουσα και το δριμύ «κατηγορώ» της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας
Με μια σημαντική εξέλιξη συνεχίστηκε σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2026, η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών στο συνεδριακό κέντρο «Γαιόπολις» της Λάρισας.
Το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της εκπροσώπου του από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δήλωσε επίσημα παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για ηθική βλάβη, στρεφόμενο κατά τεσσάρων συγκεκριμένων κατηγορουμένων: του σταθμάρχη της μοιραίας βραδινής βάρδιας, των δύο συναδέλφων του από την απογευματινή βάρδια, καθώς και του τότε Προϊσταμένου του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας.
Η έναρξη της σημερινής διαδικασίας, στην οποία έδωσαν το «παρών» έξι από τους συνολικά 36 κατηγορούμενους, σημαδεύτηκε από έντονα παράπονα των συνηγόρων σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης. Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανταποκρίθηκε στις αιτιάσεις, ανακοινώνοντας πως θα δρομολογηθούν τεχνικές διαμορφώσεις στην αίθουσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μερών. Παράλληλα, υπενθύμισε πως παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στον αριθμό των παρευρισκόμενων και των δημοσιογράφων μέχρι να ολοκληρωθεί η φάση των νομιμοποιήσεων.
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου έξω από το δικαστικό μέγαρο. Η συνήγορος συγγενών θυμάτων εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση, κάνοντας λόγο για τις περισσότερες παραβιάσεις του κράτους δικαίου που έχουν καταγραφεί στη Μεταπολίτευση. Κατήγγειλε μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψη του εγκλήματος, υποστηρίζοντας ότι η υπονόμευση της διαδικασίας εξυπηρετεί όσους φοβούνται την αποκάλυψη της αλήθειας. Η κ. Κωνσταντοπούλου στηλίτευσε τους αστυνομικούς ελέγχους προς τους συγγενείς και μίλησε για προσωπική της στοχοποίηση από την κυβέρνηση και «επίορκους δικαστές», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από το ιερό καθήκον της νομικής εκπροσώπησης των οικογενειών.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά συνολικά 36 άτομα –στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της Hellenic Train, της ΡΑΣ και του Υπουργείου Μεταφορών– με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία με ενδεχόμενο δόλο για 33 εξ αυτών. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν επίσης πλημμελήματα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή, ενώ τέσσερα στελέχη του ΟΣΕ διώκονται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος, σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν λόγω της πολυπλοκότητας και του όγκου του κατηγορητηρίου.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.