Εικόνες από τη νέα εποχή στην στρατιωτική θητεία
Οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία θεωρούνται επιβεβλημένες για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την αναγκαιότητα προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα
Τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία ξεκίνησαν να βιώνουν οι στρατεύσιμοι της 2026 Α’ ΕΣΣΟ που πέρασαν σήμερα, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026, τις πύλες των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) σε Αυλώνα και Θήβα και θα υπηρετήσουν τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις με βάση το νέο μοντέλο που τέθηκε σε ισχύ.
Οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία θεωρούνται επιβεβλημένες για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την αναγκαιότητα προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τεχνολογικές εξελίξεις και τη νέα προσέγγιση στρατιωτικών επιχειρήσεων στις πρόσφατες συρράξεις.
Μεταξύ αυτών ο χειρισμός drone και οι νέες τεχνολογίες
Δείτε φωτογραφίες


Οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, που εφαρμόζονται από την Α’ ΕΣΣΟ 2026 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προβλέπουν νέο, πιο σύγχρονο και πρακτικό μοντέλο υπηρεσίας, με βασική εκπαίδευση διάρκειας 10 εβδομάδων που περιλαμβάνει περισσότερη επιχειρησιακή εξάσκηση, νυχτερινές ασκήσεις, εκπαίδευση σε drones και πρώτες βοήθειες, αναδιάρθρωση και μείωση των ειδικοτήτων με έμφαση σε δεξιότητες που μπορούν να πιστοποιηθούν, ένταξη όλων των στρατευσίμων αρχικά στον Στρατό Ξηράς με μετατάξεις σε Ναυτικό και Αεροπορία μόνο βάσει προσόντων, διατήρηση της θητείας στους 12 μήνες με δυνατότητα 9μηνης υπηρεσίας σε παραμεθόριες και κρίσιμες περιοχές, σημαντική αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης (περίπου 100 ευρώ σε παραμεθόριο και 50 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα), βελτίωση στη σίτιση και τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και μείωση των ΕΣΣΟ από έξι σε τέσσερις ετησίως (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο).