Ελληνο-Αμερικανικό: Ανάγκη δημιουργίας ενός νέου συστήματος υγείας με επίκεντρο τον πολίτη

«Πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας»

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου συστήματος υγείας με επίκεντρο τον πολίτη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικολάος Μπακατσέλος (φωτό), ανοίγοντας την εκδήλωση «Οικονομία και Τεχνολογία στην Υγεία την εποχή της Πανδημίας Covid-19»

«Πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας και όχι μόνο», είπε ο κ. Μπακατσέλος, στη ψηφιακή συζήτηση.

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, στο υπουργείο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, υποστήριξε πως μέσα σε ελάχιστο χρόνο και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές, επιτεύχθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας αναπτύσσοντας νέες υπηρεσίες γεγονός που βοήθησε να ανταποκριθεί η χώρα στις αυξημένες ανάγκες.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού μας ήταν η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα, λύσεις πρακτικά εφαρμόσιμες και όχι θεωρητικές, και τεχνολογία ανοιχτή».

Σε ότι αφορά αυτά που θα γίνουν στους επόμενους μήνες, ο κ. Κωτσιόπουλος μίλησε για τη νομοθέτηση του Οργανισμού Διασφάλισης για την Υγεία, την υλοποίηση της στρατηγικής του Εθνικού Ηλεκτρονικού Δικτύου Υγείας, με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη νομοθέτηση της νέας Κεντρικής Αρχής Προμηθειών στην Υγεία και τη σταδιακή παροχή ακόμη περσότερων ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής γραφείου υπουργού, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης, υπογράμμισε την αξία της άυλης συνταγογράφησης με την οποία μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν τη συνταγή στο κινητό τους είτε με τη μορφή email ή με τη μορφή sms.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η άυλη συνταγογράφηση, είναι αυτή που αφαιρεί από τον ασθενή τη δυσκολία μας περιττής επίσκεψης στον ιατρό όταν χρειάζεται την ανανέωση μιας συνταγής και απλοποιεί όλη τη διαδικασία επαφής του ασθενή με τον φαρμακοποιό του, προσθέτοντας πως από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 450.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερο από 1.500.000 συνταγές.

Κατόπιν, ο καθηγητής, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάνος Τσακλόγλου, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα εύρεσης του εμβολίου γεγονός που θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού την επόμενη χρονιά και αυτό φυσικά θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας, δήλωσε ότι η πανδημία έδειξε ξεκάθαρα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός καλού συστήματος υγείας ενώ όπως υποστήριξε το βασικότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι έχει ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας.

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της GE Healthcare και Μέλος Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπισμού και Διαγνωστικών Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σπύρος Γκίκας, εκτίμησε πως η πανδημία ανέδειξε την έλλειψη του σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Επίσης εστίασε και στην ανάγκη για ψηφιακή τεχνολογία με σκοπό την καλύτερη εποπτεία όλων μονάδων υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα πρέπει να σχεδιάσουμε έγκαιρα και σε ένα ευρύ πεδίο τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της χώρας με φρόνηση, σύνεση, με προσοχή και κυρίως με στρατηγική».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν