Εύβοια:Ανησυχία για τον «χορό» των ρίχτερ-«Άγνωστο και τυφλό το ρήγμα» λέει ο Λέκκας
Ποιός ήταν ο κύριος σεισμός; – Πρόκειται για σμηνοσειρά; – Τί απαντά ο Ευθ. Λέκκας – «Υπάρχει κλιμάκωση», τονίζει ο Γ. Παπαδόπουλος

Προβληματισμό και επιφυλακτικότητα έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους ο ισχυρός σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης.
Οι ειδικοί πρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε τις πρωινές ώρες χθες με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.
Γίνεται λόγος για ένα ρήγμα άγνωστο, το οποίο αρχικά έδωσε τα 4,8 Ρίχτερ και χθες το βράδυ τα 5 Ρίχτερ είναι σε διέγερση ενώ εξαιτίας του χαμηλού σεισμικού ιστορικού της περιοχής η επιστημονική κοινότητα ζητά χρόνο προκείμενου να συγκεντρώσει περισσότερα σεισμικά δεδομένα, προκειμένου να μιλήσει με βεβαιότητα ως προς το ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή εάν πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών κάτι το οποίο αναμένεται να διαρκέσει για μέρες.
Με το φόβο των μετασεισμών κοιμήθηκαν οι κάτοικοι των Ζαράκων Ευβοίας και της Καρύστου, ενώ από χθες ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών σε σπίτια.
Επίσης, με απόφαση του δημάρχου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τετάρτη (30/11) τα σχολεία στον Δήμο Καρύστου μετά και τη νέα σεισμική δόνηση που ταρακούνησε τη Νότια Εύβοια.
Ο Ευθ. Λέκκας: Άγνωστο και… τυφλό ρήγμα-Πρέπει να επιτηρήσουμε την περιοχή
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τον σεισμό που τάρακούνησε τους κατοίκους της Εύβοιας και για το άγνωστο ρήγμα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας ανέφερε:
«Ο σεισμός στην Κεφαλλονιά είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός και δεν θα πρέπει να τον συνδέουμε με αυτόν της Εύβοιας. Από χθες το πρωί έχει εκκινήσει μία έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, κοντά στο χωριό Ζάρακες. Είχε κάνει και κάποιους μικρούς σεισμούς πριν από χθες. Άρχισε χθες με ένα 5,1 Ρίχτερ τον οποίο υποβαθμίσαμε στη συνέχεια σε 4,9 Ρίχτερ», είπε αρχικά.
«Έπειτα έγινε στις 7 το πρωί ένας σεισμός περίπου 4 ρίχτερ και στη συνέχεια είχαμε περίπου 5 σεισμικές δονήσεις, που θεωρήσαμε ότι θα υπάρχει εκτόνωση. Μετά επανήλθε η σεισμική δραστηριότητα, με σεισμό της τάξεως των 5, 1 βαθμών. Και οι δύο δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Αττική και στην Εύβοια», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
«Κάθε δραστηριότητα αναλύεται για να δούμε την μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή. Στην ξηρά δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες, να μας προβληματίζουν ότι μπορεί να έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα και από εκεί. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει κάτι το αξιόλογο στην περιοχή. Το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι ότι το υπόβαθρο που καταγράφει, είναι βραχώδεις κυματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις. Στην περιοχή δεν έχουμε προβλήματα. Ο δομημένος ιστός της περιοχής είναι αρκετά ισχυρός εκτός από κάποια παλιά σπίτια», τόνισε σχετικά με ενδεχόμενες υλικές ζημιές στις περιοχές της Εύβοιας όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός.
Τι προβληματίζει τους ειδικούς;
«Μας προβληματίζει με την ένα ότι πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο», σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.
Για την παρακολούθηση του φαινομένου, είπε κλείνοντας ο κ. Λέκκας πως, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».
Ο Γερ. Παπαδόπουλος: «Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο 4.7 είναι ο κύριος σεισμός»
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τη σεισμική δόνηση στην Εύβοια αλλά και το ενδεχόμενο ενός «ντόμινο» σεισμών.
«Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.
«Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέλφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε.
«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ολοκληρώνοντας, ο σεισμολόγος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας και μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων.
Ο Αθανάσιος Γκανάς
Ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.
Συγεκριμένα ανέφερε: «Δεν είναι μια περιοχή με σεισμικό ιστορικό. Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν φαίνεται με τα δικά μου στοιχεία να είναι μεγάλο. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που θα κρατήσει για λίγες ημέρες. Την τελευταία δεκαετία η περιοχή αυτή δεν έχει δώσει σεισμό άνω των 4 Ρίχτερ»
Το γεγονός ότι για χρόνια και μέχρι χθες η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, αν όχι σπάνιοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.
Ο Βασίλης Καραστάθης
«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Θα πρέπει, τέλος να σημειωθεί, ότι μέχρι ι στιγμής έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί προερχόμενοι από το ίδιο επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Ζάρακες στη νότια Εύβοια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφου ήταν άγνωστο μέχρι τους χθεσινούς σεισμούς.