Η αφρικανική σκόνη κάλυψε την Αττική-Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο

Οι πρώτες εικόνες από το «επεισόδιο» της αφρικανικής σκόνης στην Αττική, που αναμένεται βέβαια να πλήξει περισσότερο Πελοπόννησο και Κρήτη

αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη επέστρεψε στην Αττική και κάλυψε τον ουρανό του λεκανοπεδίου, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, και θα παραμείνει, δημιουργώντας τα επόμενα 24ωρα ένα αποπνικτικό κλίμα σε συνδυασμό με τη ζέστη.

Βέβαια, πρόκειται για ένα «επεισόδιο» που δεν θα πλήξει ιδιαίτερα την Αττική, όπως την προηγούμενη φορά, αλλά κυρίως Κρήτη και Πελοπόννησο.

Δείτε εικόνες από την αφρικανική σκόνη πάνω από την Αττική: 

αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη αφρικανικη σκονη, αφρικανική σκόνη

Δείτε παρακάτω LIVE την εξέλιξη του «επεισοδίου» της αφρικανικής σκόνης:

Χωρισμένη στα δύο η χώρα-Οι περιοχές που θα επηρεάσει η ζέστη

Σημειώνεται, πως σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 ο καιρός θα είναι ζεστός, αλλά τη ζέστη δεν θα τη νιώσουν όλοι σε όλη τη χώρα, η οποία καιρικά μοιάζει να είναι χωρισμένη στα δύο.

Μάλιστα, ο Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για τα δύο πρόσωπα του καιρού, αναφέροντας ότι θα χωρίσει τη χώρα στα δύο μέχρι τη ΔευτέραΣτα βόρεια δεν θα καταλάβουν τίποτα, στα νότια όμως, και κυρίως σε Πελοπόννησο – Κρήτη, η ζέστη θα είναι αισθητή.

Επίσης, όπως επισημαίνει, θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις, η πρώτη σήμερα και αύριο και η δεύτερη την Τρίτη και την Τετάρτη.

Μιλάει δηλαδή για μια μικρή αναβολή του «καύσωνα» του Σαββατοκύριακου που περιμέναμε.

Ειδικότερα, ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί παρακάτω τι θα γίνει με τον καιρό στην παρακάτω ανάρτησή του:

«Αρχικά σημειώνουμε ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που παρουσιάζουμε υετό μαζί με τη θερμή μεταφορά στη στάθμη των 850 hPa. Ο καιρός θα είναι διαφορετικός και θα χωρίζει τη χώρα στα δύο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Βόρεια Ελλάδα δεν θα καταλάβει σχεδόν τίποτε από ζέστη, όπου θα έχουμε παροδικά φαινόμενα και αυξημένη συννεφιά. Στα δυτικά και στα νότια (κυρίως Πελοπόννησο, Κρήτη) όμως η ζέστη θα είναι αισθητή.

Θα υπάρχουν δύο θερμικές εξάρσεις: η πρώτη Παρασκευή και Σάββατο και η δεύτερη λίγο αργότερα, την Τρίτη και Τετάρτη (εξ ου και το «αναβλητικό» του τίτλου). H δεύτερη έξαρση ίσως φανεί για λίγο σε ορισμένες περιοχές και στα βόρεια την Τρίτη.

Οι θαλάσσιες αύρες θα δράσουν ευεργετικά, αλλά ας μη μας παραξενεύει αν μια περιοχή τη μία μέρα έχει 30 βαθμούς (με αύρα) και την επομένη (π.χ. με δυτικό καταβατικό άνεμο) 34 με 35.

Η σχετική υγρασία θα είναι κάπως αυξημένη, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Άλλωστε, τις θερμοκρασίες που αναφέρουμε στις προγνώσεις 32 με 34 και τοπικά (κυρίως στην Κρήτη) 34 με 36 βαθμούς, δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε τιμές «καύσωνα».

Σχετικά με τη σκόνη, οι μέγιστες τιμές Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, με μειούμενες τις συγκεντρώσεις Δευτέρα και Τρίτη. Επιχειρησιακά παρακολουθούμε τα όρια στο τριήμερο, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν μας και την περαιτέρω τάση του καιρού, την οποία σας μεταφέρουμε. Βέβαια, τα μοντέλα της σκόνης παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικά μοντέλα και εδώ να διευκρινίσουμε ότι άλλες είναι οι μετρήσεις της σκόνης και άλλες οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM10 (παρότι και οι δύο εκφράζονται σε mg/m3).

Κλείνουμε υπενθυμίζοντας ότι σε καθημερινή βάση επανεξετάζουμε όλα τα δεδομένα με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή σας».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν