Κακοκαιρία: Πού θα είναι την Δευτέρα (13/01) κλειστά τα σχολεία

Τριήμερη κακοκαιρία – Πότε αναμένεται το νέο κύμα χιονιά

Ηλεία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου τα χιόνια  δημιουργούν προβλήματα και να «φέρνουν» μέτρα αλλά και κλειστά σχολεία.

Συγκριμένα και μέχρι όσα έχουν ανακοινωθεί κλειστά τα σχολεία αύριο, Δευτέρα (13/01) στη Δυτική Μακεδονία, στο Δήμο Σιντικής στις Σέρρες, όπως κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, λόγω των καιρικών συνθηκών και την επέλαση του χιονιά.

Μετά τον Δήμο Ωραιοκάστρου, ένας ακόμη Δήμος ανέστειλε για αύριο τη λειτουργία των σχολείων. Πρόκειται για τον Δήμο Λαγκαδά, όπου ανέστειλε την λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά. Ομοίως, κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΔΑΠ και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Οι δήμαρχοι θα κρίνουν για κλείσιμο των σχολείων κατά περίπτωση, όπου χρειάζεται, στην Ανατολική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Να σημειωθεί ότι τα κλειστά σχολεία ναι μεν ανακοινώθηκαν όμως σε αρκετές περιοχές ενδεχομένως να αποφασιστούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, οπότε οι γονείς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την διεύθυνση του σχολείου για το πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα στο δικό τους σχολείο.

Ειδικότερα, συνεδρίασε η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για την αξιολόγηση των νέων μετεωρολογικών δεδομένων σήμερα και τη Δευτέρα.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε είναι:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα στις 18:00 έως αύριο στις 14:00

α) Στην Εγνατία Οδό, από τα διόδια Δροσοχωρίου έως τα διόδια Πολυμύλου
β) Από τον κόμβο Καλαμπάκας του Ε65 στο επαρχιακό δίκτυο προς Παναγιά Ε06 και από Γρεβενά Ε015 προς τους κόμβους της Εγνατίας.

2. Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το δίκτυο των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Θεσσαλίας.

3. Κλειστά τα σχολεία αύριο, Δευτέρα (13/01) στη Δυτική Μακεδονία.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν, αύριο, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, όλα τα σχολεία στο Δήμο Σιντικής στις Σέρρες. Την σχετική απόφαση έλαβε ο Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος καθώς από το απόγευμα αναμένεται σφοδρή επιδείνωση του καιρού.

Κλειστά στο Ωραιόκαστρο

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, λόγω των καιρικών συνθηκών και την επέλαση του χιονιά.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου αναφέρει ότι: «την Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025, με απόφαση του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια και ΚΔΑΠ Δήμου Ωραιοκάστρου),δεν θα λειτουργήσουν λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητριών και μαθητών, με αφορμή την πρόγνωση της ΕΜΥ για έντονες χιονοπτώσεις και την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου».

Δήμος Λαγκαδά

Μετά τον Δήμο Ωραιοκάστρου, ένας ακόμη Δήμος ανέστειλε για αύριο τη λειτουργία των σχολείων. Πρόκειται για τον Δήμο Λαγκαδά, όπου ανέστειλε την λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά. Ομοίως, κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΔΑΠ και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Η απόφαση της Δημάρχου Λαγκαδά, Νίκης Ανδρεάδου, λήφθηκε με γνώμονα την προστασία της ακεραιότητας μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και για να γίνει η επιβεβλημένη εκτίμηση τυχόν ζημιών στις εγκαταστάσεις και τους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων.

Οι δήμαρχοι θα κρίνουν για κλείσιμο των σχολείων κατά περίπτωση, όπου χρειάζεται, στην Ανατολική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Να σημειωθεί ότι τα κλειστά σχολεία ναι μεν ανακοινώθηκαν όμως σε αρκετές περιοχές ενδεχομένως να αποφασιστούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, οπότε οι γονείς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την διεύθυνση του σχολείου για το πώς θα διεξαχθούν τα μαθήματα στο δικό τους σχολείο. Πάντα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε σχολείου ποια επιλογή θα ακολουθήσει για την διεξαγωγή των μαθημάτων. Η τηλεκπαίδευση είναι διαθέσιμη αν και εφόσον συντρέχουν όλες οι συνθήκες και προϋποθέσεις για την συμμετοχή των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου 

Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού προχώρησε η ΕΜΥ, βάσει των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων. Όπως επισημαίνεται σήμερα Κυριακή (12/01) και τη Δευτέρα (13/02) αναμένεται έντονη κακοκαιρία και πυκνή χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Κυριακή (12-01-25) έως την Τρίτη (14-01-25) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με τοπικά ισχυρές βροχές και κυρίως στα δυτικά καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία το τριήμερο θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξης των 9 με 10 βαθμών και στα υπόλοιπα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, επανερχόμενη σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ. Τα έντονα φαινόμενα την Τρίτη (14-01-25) βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.

Πρόγνωση για αύριο Δευτέρα 

Βροχές και καταιγίδες: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες και την Εύβοια.

Χιόνια: Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά.

Άνεμοι: Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξεως των 3 με 4 βαθμών.

Τρίτη 

Οι χιονοπτώσεις στα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. Τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και νότια, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες περιοχές.

Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 8 με 9 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Η θεωρία των «Τριών κυμάτων»

Ο καιρός αυτές τις μέρες στη χώρα μας «εναρμονίζεται» με τον χειμώνα, ενώ εάν επιβεβαιωθεί η θεωρία των «Τριών Κυμάτων» τότε αναμένεται μπαράζ από κακοκαιρίες μέχρι τον Φλεβάρη στην Ελλάδα.

Ήδη άρχισε να το στρώνει σε περιοχές της χώρας, καθώς αναμένουμε την νέα κακοκαιρία, που θα επηρεάσει πολλά σημεία της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά της βόρειας χώρας, τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Μάλιστα, προς το βράδυ της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, οι ψυχρές αέριες μάζες θα κατηφορίσουν στα κεντρικά και νότια τμήματα, όπου θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν