Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Κινδυνεύουν τα σπίτια με θέα, στο χείλος της Καλντέρας», σύμφωνα με καθηγητή Γεωλογίας

Ο Δημήτρης Παπανικολάου επισημαίνει ότι: «Η Οία είναι πιο κοντά στο ρήγμα και αποτελείται καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα»

 Ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου,  τόνισε ότι οι σεισμοί στη Σαντορίνη προκαλούν ανησυχία και εστίασε στα ακίνητα με θέα στο χείλος της Καλντέρας καθώς και  στον οικισμό της Οίας, αναφερόμενος στους κινδύνους από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις  για τα σπίτια στο νησί. 

Ο καθηγητής συγκεκριμένα, μιλώντας στο Live News έκανε λόγο για την Οία και τόνισε ότι θέλει προσοχή «γιατί είναι και πιο κοντά» στα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων.

«Η Οία είναι πιο κοντά και καθαρά από λάβες και ελαφρόπετρα. Όμως στη νότια περιοχή, τα πετρώματα από κάτω είναι ασβεστόλιθοι και μάρμαρα, συμπαγή και συνεκτικά. Η συμπεριφορά είναι τελείως διαφορετική. Άρα οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές και ο κίνδυνος θα είναι κυρίως για όσα σπίτια έχουν την ωραία θέα και θέση αλλά είναι και πιο επικίνδυνα λόγω αστάθειας των πρανών στην Καλντέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όσο και αν έχουν χτιστεί με σωστό τρόπο δεν παύουν να είναι σε ένα υπόβαθρο ασταθές γιατί είναι στο χείλος της Καλντέρας. Επομένως εκεί υπάρχουν συνέχειες στους βράχους και τη δομή που μπορεί με τη δόνηση 5,5 ή 6 Ρίχτερ να φύγουν κάποια κομμάτια και να υπάρξουν προβλήματα από κατολισθήσεις που θα προκληθούν. Είδατε μόλις περάσαμε το 4,5 Ρίχτερ είχαμε εικόνες στα πρανή της Σαντορίνης με καταπτώσεις και χώματα. Πέφτουν και είναι λογικό. Κατά τα άλλα οι κατασκευές που είναι δομημένες σωστά δεν αναμένεται να πάθουν ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου μιλώντας στο Live News.




«Ξεκινήσαμε το σαββατοκύριακο με 4 Ρίχτερ και σήμερα φτάσαμε στα 5. Όπως είναι γνωστό, η εκτίμηση βάσει της διάστασης των ρηγμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί στον χώρο που βλέπουμε τους σεισμούς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Άνυδρο, είναι κάποιο μέγεθος μεταξύ 5,5 και 6 Ρίχτερ. Ήδη είμαστε στα 5 Ρίχτερ», είπε.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Τοποθετήσαμε σήμερα το πρωί νέους σεισμογράφους στην Καλδέρα»

Στο LIVE NEWS μίλησε και η Εύη Νομικού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας. Η ίδια είχε καταδυθεί στο Κολούμπο και μίλησε για τις μελέτες που γίνονται στο ηφαίστειο.

«Έχω καταδυθεί στο Κολούμπο. Έχω δει αυτά που δείξατε στο γραφικό. Το μελετάμε πάρα πολύ εντατικά αυτό το ηφαίστειο. Η θερμοκρασία μέσα στις καμινάδες αγγίζει τους 2.000 βαθμούς. Τον Δεκέμβριο τοποθετήσαμε υποθαλάσσιους σεισμογράφους ώστε να μπορέσουμε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις δονήσεις. Η χρηματοδότηση σταμάτησε τον Νοέμβριο 2024 επομένως δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάμε με τα μηχανήματα και να δούμε τι συμβαίνει αλλά πλέον έχει επιλυθεί αυτό».

«Τοποθετήσαμε σήμερα το πρωί νέους σεισμογράφους στην Καλδέρα της Σαντορίνης. Με αυτό θα μπορέσουμε να μετρήσουμε τη σεισμικότητα της περιοχής. Σε 4 ημέρες θα ανασυρθούν από τον βυθό», είπεε η κ. Νομικού.




Απαντώντας στο εάν υπάρχει κίνδυνος για το ηφαίστειο, απάντησε πως πρόκειται για μία περιοχή πολύ ενεργή, η οποία εκτός από το Κολούμπο έχει 5 ενεργές ρηξιγενείς ζώνες.

«Το 2011 είχαμε σεισμούς για 14 μήνες αλλά δεν οδήγησαν στην άνοδο του μάγματος, το οποίος μετακινήθηκε στα πλάγια. Δεν πρέπει να έχουμε σεισμούς δίπλα σε ενεργά ηφαίστεια. Μπορεί να γίνουν ρωγμές και το μάγμα να βρει το άνοιγμα και να ανέβει προς τα πάνω».

Ίσως σας ενδιαφέρουν