Κρήτη: Στο έλεος της κακοκαιρίας το νησί – Πλημμύρες, κατολισθήσεις και μεγάλες καταστροφές (εικόνες και βίντεο)

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Κρήτη - Σε ισχύ βρίσκεται το δελτίο έκτακτης επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

🎙️ Άκουσε το άρθρο

Συνεχίζει να σαρώνει την Κρήτη το κύμα κακοκαιρίας που από την Πέμπτη πλήττει το νησί. Εικόνες καταστροφής και πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νησιού, ενώ η Πυροσβεστική έχει χρειαστεί αν επέμβει για τον απεγκλωβισμό δεκάδων ανθρώπων.

Στα Ζωνιανά, που έχουν δεχθεί ένα από τα ισχυρότερα χτυπήματα, η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Τα πλάνα που κατέγραψε από ψηλά το drone της ΚΡΗΤΗ TV δείχνουν ένα χωριό βυθισμένο στις λάσπες.

Ο κεντρικός δρόμος των Ζωνιανών έχει μετατραπεί σε ένα ορμητικό ποτάμι από νερό και λάσπη. Ο χείμαρρος πέρασε μέσα από τον οικισμό, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες νερού, πέτρες, λάσπη και άλλα φερτά υλικά.

Σε αρκετά σημεία οι δρόμοι θυμίζουν χειμάρρους, ενώ τα ορμητικά νερά έχουν αλλάξει την εικόνα του οδικού δικτύου. Οι ζημιές σε υποδομές και περιουσίες είναι μεγάλες, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Μηχανήματα έργου επιχειρούν μέσα στα νερά και τις λάσπες κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, προσπαθώντας να ανοίξουν δρόμους, να απομακρύνουν φερτά υλικά και να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τα προβλήματα.

Σε λειτουργία 24ωρη γραμμή για πληγέντες από την κακοκαιρία

Σε λειτουργία βρίσκεται 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Μυλοποτάμου για την καταγραφή και αντιμετώπιση αναγκών κατοίκων και επισκεπτών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Οι πληγέντες που χρειάζονται προσωρινή διαμονή ή τη συνδρομή δημοτικών συνεργείων, μπορούν να επικοινωνούν με την Πολιτική Προστασία του δήμου Μυλοποτάμου στο 6955 666 001, το οποίο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο.

Παράλληλα, αιτήματα μπορούν να αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].

Για την ταχύτερη ανταπόκριση των υπηρεσιών, οι πολίτες καλούνται να αναφέρουν την περιοχή στην οποία βρίσκονται, το είδος της βοήθειας που χρειάζονται και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

@worldweathernews24htv Ισχυρή καταιγίδα στο Λασίθι της Κρήτης 3-10-26. 🎥 Video: Δημήτρης Αθανασάκης ( 🟦 Facebook ) #storm #Lasithi #Crete ♬ solitude m83 remix – MoistVisuals

Ο δήμος Μυλοποτάμου εφιστά, παράλληλα, την προσοχή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, ζητώντας να μη δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονόματα, αριθμοί τηλεφώνων ή διευθύνσεις πληγέντων. Τα σχετικά στοιχεία θα πρέπει να γνωστοποιούνται απευθείας στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες μέσω των επίσημων καναλιών επικοινωνίας.

Σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Καταστροφές και στον Προφήτη Ηλία

Στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και θυμίζουν πολεμική κατάσταση: η αγροτική οδοποιία έχει καταρρεύσει, με τους δρόμους να είναι απροσπέλαστοι.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CRETA24, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα της Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Πρίαμος Ιερωνυμάκης, σοβαρές ζημιές καταγράφονται και σε έργο του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο μάλιστα παραδόθηκε πριν από έναν μήνα.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε υποδομές, ενώ λάσπες και φερτά υλικά έχουν συγκεντρωθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Την ίδια στιγμή, αγρότες και παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί σε αμπέλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες, με τους κόπους μιας ζωής να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Κάτοικοι του Προφήτη Ηλία, ζητούν από τις αρμόδιες αρχές την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών που καταγράφονται στην περιοχή.

Αποκολλήθηκε τεράστιος βράχος στα Φέρμα

Από την κακοκαιρία σημειώθηκε κατολίσθηση στα Φέρμα και πιο συγκεκριμένα στην έξοδο προς Ιεράπετρα, όταν ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε σε αυτοκίνητο την ώρα που περνούσε από το σημείο, νωρίτερα το μεσημέρι.

Στο σημείο έσπευσε και η Πυροσβεστική για τη διαχείριση του περιστατικού.

Στο όχημα σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

Σε πλήρη επιφυλακή ο Δήμος Αμαρίου

Παράλληλα, σε πλήρη επιφυλακή παραμένει ο Δήμος Αμαρίου, καθώς τα διαδοχικά κύματα έντονης βροχόπτωσης έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, με κατολισθήσεις, μεγάλες ποσότητες νερού και φερτά υλικά να δυσχεραίνουν ή να καθιστούν αδύνατη την κυκλοφορία σε αρκετά σημεία.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στις Δημοτικές Κοινότητες Φουρφουρά, Πλατανίων και Βισταγής, όπου δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους. Η παρατεταμένη βροχόπτωση έχει προκαλέσει μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού, πετρών και χωμάτων στο οδόστρωμα, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στις δημοτικές οδούς Βισταγή – Πλατάνια – Φουρφουρά και Αφρατές – Πλατάνια. Παράλληλα, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός στο ύψος του Γυμνασίου – Λυκείου Φουρφουρά.

Συνεργεία και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αμαρίου επιχειρούν συνεχώς στα σημεία όπου έχουν καταγραφεί προβλήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά και να αποκατασταθεί, όπου αυτό είναι δυνατό και ασφαλές, η οδική κυκλοφορία.

Οι Αρχές καλούν κατοίκους και επισκέπτες να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση, καθώς το έδαφος έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων και συσσώρευσης υδάτων.


Ο Δήμος Αμαρίου υπογραμμίζει ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής έναντι οποιασδήποτε υλικής ζημιάς.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ

Σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να αναμένονται σήμερα, Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στην Κρήτη και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό. Παράλληλα, στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, που θα φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo προειδοποιεί για νέο γύρο έντονων βροχοπτώσεων στην Κρήτη, με ιδιαίτερα υψηλά ύψη βροχής κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Στην Κρήτη σήμερα Σάββατο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων από αργά τη νύχτα.

β) (πορτοκαλί προειδοποίηση) Στα Δωδεκάνησα (κυρίως τα νοτιότερα τμήματα) από σήμερα Σάββατο το μεσημέρι έως το μεσημέρι της Κυριακής.

2. Τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο σήμερα Σάββατο έως το απόγευμα.

Μετά την πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων στην Κρήτη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, νέος γύρος έντονων βροχοπτώσεων προβλέπεται για το νησί της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διαρκούν έως την Κυριακή.


Οι βροχές που ήδη εκδηλώνονται στην Κρήτη, από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 02/10 θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα στα ορεινά, ημιορεινά και βόρεια τμήματα του νησιού έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 03/10, ενώ την Κυριακή 04/10 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα έως το μεσημέρι, με βαθμιαία εξασθένησή τους στη συνέχεια.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης