Κρήτη: Θρήνος για τον πυροσβέστη που ανασύρθηκε νεκρός από φαράγγι-Πως έχασε τη ζωή του

Ο 32χρονος πυροσβέστης Χριστόφορος Χρηστάκης, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέσα στο Κουρταλιώτικο φαράγγι, όπου είχε πάει για πεζοπορία

Ο 32χρονος πυροσβέστης Χριστόφορος Χρηστάκης  ανασύρθηκε νεκρός από τα νερά του Κουρταλιώτικου φαραγγιού στο Ρέθυμνο στην Κρήτη. Ο ξαφνικός θάνατός του σόκαρε και βύθισε στο βαρύ πένθος οικογένεια, φίλους και συναδέλφους. 

Ο Χριστόφορος, που υπηρετούσε στο Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανογράφησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου στην Κρήτη, ξεκίνησε αργά το μεσημέρι της Τρίτης, 6 Αυγούστου 2024, πεζοπορία στην περιοχή μαζί με μία φίλη του.

Ο άτυχος άντρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μέσα στο Κουρταλιώτικο φαράγγι μετά από τιτάνια επιχείρηση αναζήτησης που είχε στηθεί από το απόγευμα της Τρίτης. Ο άτυχος νεαρός, βρέθηκε νεκρός σε μισό μέτρο νερού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έφερε χτύπημα στο πρόσωπο.

Μαζί με ζευγάρι είχε επισκεφτεί τις πηγές του Κουρταλιώτικου φαραγγιού και από εκεί κατευθύνθηκαν κατά μήκος του ποταμού προς τη γέφυρα της λίμνης Πρέβελη.

Μπήκε στο νερό για να κολυμπήσει

Στη διάρκεια της πεζοπορίας, ο νεαρός άνδρας μπήκε στο νερό για να κολυμπήσει και η σύντροφός του συνέχισε την πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού καταλήγοντας στη γέφυρα της λίμνης Πρέβελη, όπου περίμενε τον 32χρονο.

Η ώρα περνούσε και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας της νεαρής με τον σύντροφό της δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς το κινητό του τηλέφωνο δεν είχε σήμα.

Η ίδια ενημέρωσε τις αρχές και έκτοτε στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό του με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να «χτενίζουν» την περιοχή. Δυστυχώς ο 32χρονος βρέθηκε νεκρός σε σημείο στην ευρύτερη περιοχή αργά το βράδυ.

Στην επιχείρηση, όπως μεταδίδει το neakriti.gr, μετείχαν 25 πυροσβέστες με 2 οχήματα, δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, η ομάδα Σ.μη.ΕΑ της ΠΕΠΥΔ Κρήτης και ομάδα εθελοντών διασωστών του Τμήματος Ρεθύμνου του Ερυθρού Σταυρού.

Θρήνος στον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου –  Ήταν έμπειρος, οριζόταν αρχηγός σε πολλές από τις εκδρομές

Ο 32χρονος ήταν μέλος του συλλόγου από πολύ μικρή ηλικία. Όλοι δηλώνουν συντετριμμένοι από τον ξαφνικό χαμό του και κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο, παλιό και πολύ έμπειρο μέλος που οριζόταν αρχηγός σε πολλές από τις εκδρομές που διοργάνωνε ο σύλλογος, σημειώνει το creta24.gr.

Τραγική ειρωνεία, στις 11 Αυγούστου,  είχε προγραμματιστεί εκδρομή με αρχηγό τον Χριστόφορο Χρηστάκη στο Κουρταλιώτικο φαράγγι, εκεί όπου τελικά άφησε την τελευταία του πνοή.

Φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή – αν πρόκειται για πνιγμό, αν ήταν ατύχημα, ή αν ο θάνατος του οφείλεται σε παθολογικά αίτια – αναμένεται να ρίξει η νεκροψία- νεκροτομή.

Ο άτυχος Αξιωματικός ειδικών καθηκόντων είχε μόλις έναν χρόνο στην υπηρεσία, όταν ως πληροφορικάριος βρέθηκε στην Πυροσβεστική και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του.

Ένα νέο παιδί με πολλά όνειρα για τη δουλειά και πολύ πάθος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία περιγράφουν οι συνάδελφοι του τον 32χρονο Χριστόφορο Χρηστάκη που έχασε τόσο αδόκητα τη ζωή του.

«Το φαράγγι χρειάζεται προσοχή γιατί γλιστράει»

Ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία ανθρώπου που συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του πυροσβέστη, ο οποίος τόνισε πως: «Το συγκεκριμένο φαράγγι δεν είναι επικίνδυνο, απλά έχει ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή γιατί γλιστράει, πρέπει να φοράνε ειδικά παπούτσια όσοι το διασχίζουν, το επισκέπτονται και πολλοί τουρίστες».

Ο ίδιος άνθρωπος εξήγησε ότι: «Τα δύο παιδιά ξεκίνησαν να διασχίσουν το φαράγγι πεζοπορικά, το οποίο το γνώριζαν καλά γιατί και οι δύο από εδώ είναι και κάνανε μπάνιο στον καταρράκτη. Για να φύγει κανείς από το σημείο που βρισκόταν οι δύο νέοι, δύο ήταν οι τρόποι. Ο ένας να πάνε από το πλάι και ο άλλος μέσα από το νερό».

«Η κοπέλα πήγε από το πλάι, προπορεύτηκε του 32χρονου, ο οποίος πήγε μέσα από το νερό. Κάποια στιγμή είδανε την διαφορά της απόστασης που υπήρξε ανάμεσα τους και δώσανε σημείο συνάντησης στο γεφυράκι», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Όταν το κορίτσι έφτασε εκεί τον περίμενε όμως η ώρα περνούσε και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας της νεαρής με τον σύντροφό της δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς το κινητό του τηλέφωνο δεν είχε σήμα».

Η ίδια ενημέρωσε τις Αρχές γύρω στις έξι το απόγευμα και έκτοτε στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό του με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να «χτενίζουν» την περιοχή.

Δυστυχώς ο 32χρονος βρέθηκε νεκρός σε σημείο στην ευρύτερη περιοχή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν