Κύκλωμα εκβιαστών: 23 εμπλεκόμενοι και 14 συλλήψεις – Πώς στρατολογούσαν νέα μέλη
Μέχρι και υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού μπλεγμένοι στο κύκλωμα – Πάνω από 700.000 ευρώ το χρόνο άρπαζαν από τις επιχειρήσεις πουλώντας προστασία

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών, που πουλούσε προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία της Αθήνας, ώστε να μην υπόκεινται σε ελέγχους, ενώ ο κύκλος των εμπλεκομένων όλο και διευρύνεται.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, έγραψε στην καταγγελία του, τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας από το κέντρο της Αθήνας. Περιέγραψε μια κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ, η οποία λέει στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους, αλλά εννοείται με το αζημίωτο.
Οι αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας, που ανέλαβαν δράση, ξεσκέπασαν μια πολυμελή συμμορία από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγoύς μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και έναν 64χρονο άνδρα από την Αθήνα, ο οποίος είχε ως βασικό ρόλο την καθοδήγηση Τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.
Από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι είχαν στρατολογηθεί για την Οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Δύο από τους εμπλεκόμενους που δούλευαν στο ΥΠΠΟ, ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Κρατούσαν και …λογιστικό βιβλίο με τα ποσά που αποσπούσαν
Το σημειωματάριο εσόδων και εξόδων του κυκλώματος εκβιασμών που τρομοκρατούσε καταστηματάρχες πρόδωσε την αρχηγό της φάμπρικας που είχε στηθεί από δημοσίους υπαλλήλους και δημοτικούς αστυνομικούς. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 14 άτομα, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης άλλοι 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της.
Οι διάλογοι των εκβιαστών με τους καταστηματάρχες «1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα»
Σε άλλο διάλογο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, η υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα.
Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;
Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισε μου.
Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.
Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;
Κατηγορούμενη: 22.
Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;
Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει δεν κάνω λάθος. Τα γραφα την ώρα που μου τα λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.
Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α όχι όχι τα σπάσαμε σε δύο.
Κατηγορούμενη: Οχι όχι
Καταστηματάρχης: Ναι εντάξει εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.
Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα.
Καταστηματάρχης: Εντάξει εντάξει. Ωραία θα στα αφήσω
Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.
«Έχω δώσει πάνω από 120.000 ευρώ» λέει επιχειρηματίας που έπεσε θύμα
Στον ΑΝΤ1 πάντως μίλησε επιχειρηματίας που η εγκληματική οργάνωση τον εκβίαζε, όπως λέει, για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Δημοσιογράφος: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;
Καταστηματάρχης: Το 17’ ή το 16’, ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε (Νάνσυ) και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ δέκα από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό, δεν μπορούν να τους αποφύγεις, χρόνια το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί δέκα χρόνια όχι ένα και δύο.
Δημοσιογράφος: Τι λεφτά σου ζήτησε;
Καταστηματάρχης: Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει 10.000-15.000 ευρώ.
Δημοσιογράφος: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;
Καταστηματάρχης: Πάνω από 120.000 ευρώ.
Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας ν΄αντιστεκόταν στις απαιτήσεις του κυκλώματος;
Καταστηματάρχης: Δεν παίζει το σενάριο να μη μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου η οποία της φάνηκαν πολλά τα δυόμιση και τελικά πλήρωσε πέντε.