Λαμία: Κάμπιες, πούπουλα και τρίχες στα σχολικά γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Πάνω από 30 μηνύσεις έχουν κατατεθεί για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα ήταν θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου

λαμια σχολικα γευματα, σχολικα γευματα λαμια, σχολικά γεύματα λαμία, λαμία σχολικά γεύματα, λαμια δηλητηριαση

Τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία: Σοκ από τις νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας για τα σχολικά γεύματα από το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτσης» που συνδέεται με την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία.

Υπενθυμίζεται, πως σε δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος με την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση των δειγμάτων να συνεχίζεται.

Το μεσημέρι της Τρίτης (21/05), στην εκπομπή Live News, στο MEGA, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και δείχνουν ακαταλληλότητα των γευμάτων ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται πως διενεργούνται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Σε μια από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο μετά από καταγγελία από γονείς, φαίνεται μερίδα φαγητού που παρασκεύασε η συγκεκριμένη εταιρεία και διατέθηκε σε μαθητές, στην οποία βρέθηκε μια κάμπια.
Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται μέσα σε μια από τις συσκευασίες με τα έτοιμα γεύματα, ένα σάπιο μήλο.

Σε άλλη φωτογραφία φαίνεται ένα άψητο μπιφτέκι και σε μια άλλη μια μερίδα κοτόπουλου με φτερό της κότας.

«Η πρώτη φωτογραφία είναι μήλο. Έτσι παραδόθηκε στο παιδί. Πριν έξι μήνες. Είναι σάπιο, είναι ένα σάπιο μήλο το οποίο το έβαλαν μέσα για να το φάει ένα παιδάκι», είπε στο Live News ο πατέρας που έκανε την καταγγελία.

«Δεν ήμασταν ικανοποιημένοι. Είχαμε εντοπίσει πολλές αστοχίες στο φαγητό. Βρήκαμε πάγο στο μπιφτέκι που σημαίνει πως ήταν κατεψυγμένο», ανέφερε από τη δική της μεριά μητέρα μαθητή σχολείου της Λαμίας, εκφράζοντας μια «συνολική δυσαρέσκεια».
Μηνύσεις γονέων και φωτιά… μυστήριο

Αξίζει να σημειωθεί πως σε μηνύσεις είχαν προχωρήσει γονείς παιδιών από 7 σχολεία της Λαμίας που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από τα σχολικά γεύματα που φέρονται να είχαν ετοιμαστεί και διανεμηθεί από το εν λόγω εργοστάσιο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 63 μαθητές, ο οποίος ενδεχομένως είναι μεγαλύτερος, καθώς τα σχολικά γεύματα, ναι μεν διανέμονται στα σχολεία, ωστόσο αρκετοί μαθητές συχνά τα καταναλώνουν στο σπίτι τους.

Μέσα σε όλα αυτά σημειώνεται πως το εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Κυριακής (19/05), με τη μονάδα παραγωγής να μένει άθικτη αλλά να καταστρέφεται η μονάδα logistics.

Την ώρα που οι υπεύθυνοι του εργοστασίου στη Λαμία κάνουν τον απολογισμό της καταστροφής, οι Αρχές ξεψαχνίζουν τις κάμερες για να διαπιστώσουν πώς εκδηλώθηκε η φωτιά.

Η χρονική συγκυρία προβληματίζει καθώς το εργοστάσιο τυλίχθηκε στις φλόγες όταν δεν υπήρχε κανείς.

Στις 21:30 το βράδυ, με τον υπάλληλο της εταιρείας σεκιούριτι να φτάνει μισή ώρα μετά, όταν και ξεκινούσε η βάρδια του και να αντικρίζει αυτές τις εικόνες, με την πυρκαγιά να έχει τυλίξει το εργοστάσιο και τους πυροσβέστες να προσπαθούν να την περιορίσουν.
Άθικτο το καταγραφικό από τις κάμερες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, κατά τη διάρκεια της φωτιάς πολλές από τις κάμερες καταστράφηκαν, όμως όλα τα δεδομένα έχουν αποθηκευτεί σε σκληρό δίσκο, που βρίσκεται ήδη στα χέρια των Αρχών.

Οι αναλυτές της πυροσβεστικής θεωρούν ότι ένα από πιθανότερα σενάρια να είναι αυτό του εμπρησμού.

Κι αυτό γιατί όταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο εργοστάσιο είδαν τις φλόγες να καίνε διάφορα σημεία των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στην πτέρυγα της παραγωγής, οι υπάλληλοι το μεσημέρι εργάζονταν κανονικά, όπως έκαναν πριν εκδηλωθεί η φωτιά.

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος

Ο σταφυλόκοκκος αναστατώνει την ιατρική κοινότητα. Οι συμβουλές συγκεκριμένες για το τι πρέπει να κάνει κανείς πριν κατά την διάρκεια και μετά.

Για κολασμένο σταφυλόκοκκο θα μιλήσουν οι ειδικοί, με επιζώντες του αδιανόητου ιού να μιλούν με δάκρυα στα μάτια στην κάμερα και να αναλύουν την εμπειρία τους εξιστορώντας την επαφή τους με τον φονικό σταφυλόκοκκο από την κόλαση.

Τα βακτήρια σταφυλόκοκκου μπορούν να προκαλέσουν πολλούς διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων, όπως:

-Μολύνσεις του δέρματος

-Βακτηριαιμία, λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος.

-Λοιμώξεις οστών

-Ενδοκαρδίτιδα

-Τροφική δηλητηρίαση

-Πνευμονία

-Σύνδρομο τοξικού σοκ

Τα βακτήρια σταφυλόκοκκου μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο. Μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα, χειρολαβές.

Εάν έχετε σταφυλόκοκκο και δεν χειρίζεστε σωστά το φαγητό όταν το ετοιμάζετε, μπορείτε επίσης να απλώσετε σταφυλόκοκκο σε άλλους.

«Όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας μπορούμε να μεταφέρουμε τον σταφυλόκοκκο στη διάρκεια παρασκευής διάφορων τροφίμων. Έχει μεγάλη σημασία η τήρηση όλων των πρωτοκόλλων», είπε στο MEGA ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μάλιστα μερικοί άνθρωποι μεταφέρουν βακτήρια σταφυλόκοκκου στο δέρμα ή στη μύτη τους, αλλά δεν παθαίνουν μόλυνση. Αλλά αν τραυματιστούν ή τραυματιστούν, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ίσως σας ενδιαφέρουν