Μαγνησία: Δύο εκδοχές εξετάζουν για τη σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, καθώς σήμερα δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή.

Σαλμονέλα Μαγνησία, μολυσμένο νερό μαγνησία, κρούσματα γαστρεντεριτιδασ μαγνησια

Τα αιτία για την έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, αναζητούν οι αρχές, μετά τα νέα δείγματα που ελήφθησαν από γεωτρήσεις και δεξαμενές της περιοχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, καθώς σήμερα δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή.

«Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ κ αι χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του Δήμου και είναι περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, η οποία προκάλεσε τη σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης. Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο. Δεν έχουμε ακόμα διαγνώσει τη γενεσιουργό αιτία. Υπάρχουν δύο εκδοχές, μια πιθανή ρωγμή δικτύου σε κάποιο σημείο και η άλλη είναι η δολιοφθορά. Εκτιμώ πως μέχρι αύριο το μεσημέρι, με τα δείγματα που πήραν μέσα από τη γεώτρηση σε 160 μέτρα βάθος, θα έχουμε την απάντηση» είπε ο κ. Νασίκας και συνέχισε:

«Βαδίζουμε βήμα-βήμα, δεν έχουμε βρει κάποια ρωγμή στον αγωγό, κοντά σε κάποιον οχετό. Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια. Υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα και έχουμε απομονώσει τις γεωτρήσεις που συνδέονται μαζί της. Υπάρχει σενάριο για ακαθαρσίες στο υπέδαφος που στη συνέχεια αντλήθηκαν από το δίκτυο. Η διαδικασία δεν είναι απλή».
 

Μαγνησία: Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή.

Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonellaspp.

Στους κατοίκους των περιοχών αυτών παρέχονται εμφιαλωμένα νερά, ενώ υπάρχουν και υδροφόρες στις πλατείες, προκειμένου να προμηθεύονται νερό για άλλες οικιακές χρήσεις.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Βόλου έχει διατάξει προκαταρτική εξέταση, ζητώντας να διερευνηθεί το γιατί και το πώς τέθηκε σε υψηλό κίνδυνο η δημόσια υγεία, πως βρέθηκε σαλμονέλα στο νερό, αλλά και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της κατάστασης αυτής κι αν υπήρξε ολιγωρία ενημέρωσης των κατοίκων, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι και σήμερα Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Ριζομύλου για προληπτικούς λόγους, μετά από απόφαση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου. Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου λόγω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα λειτουργήσει κανονικά λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προτείνει η Διεύθυνση Υγείας για την ασφάλεια και την υγιεινή της σχολικής κοινότητας. 
Ίσως σας ενδιαφέρουν