Μαγνησία: Το μολυσμένο νερό η αιτία για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι

Μαγνησία: Το μολυσμένο νερό η αιτία για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Μαγνησία: Το ακατάλληλο νερό της περιοχής φαίνεται να ευθύνεται για κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας που έχουν ξεπεράσει τα 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πρώτοι έλεγχοι σε δείγματα νερού της περιοχής έδειξαν ότι το δίκτυο νερού ήταν αυτό το οποίο μολύνθηκε με το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην περιοχή, ενώ το ένα από αυτά μαζί με τη ΔΕΥΑ παίρνουν δείγματα από τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό προκειμένου να επαναληφθούν οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του νερού από τους κατοίκους αυτών των περιοχών.



Εννέα παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ κρούσμα σαλμονέλας εντοπίστηκε σε ηλικιωμένο, ο οποίος για άλλο λόγο, βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Δειγματοληψίες

Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, όλο το δίκτυο θα ελέγχεται καθημερινά, μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.

«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πώς, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ απέκλεισε το γεγονός ότι οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας ευθύνονται για τα κρούσματα, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.

Όπως είπε «θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία και αν σκεφτούμε τις διακοπές που έγιναν και δημιουργούν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να το βράζει στους 100°C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε. Ακόμη, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.

Αναφορικά με τα στάσιμα νερά στην περιοχή της Κάρλας, που δεν έχουν αποστραγγιστεί πλήρως μετά τις πλημμύρες, ο καθηγητής τόνισε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν στο να έχουμε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν λάβει μέτρα ειδικά γι’ αυτή την περιοχή και ο ΕΟΔΥ φέτος έχει κάνει ενισχυμένη επιτήρηση στην περιοχή αυτή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαθέτοντας €300.000, ενώ μέχρι πέρυσι δινόταν ποσό €30.000. Παράλληλα, σημείωσε πως ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στήνονται παγίδες για να έχουμε μια καλή εντομολογική επιτήρηση, με ελέγχους και διαπιστώσεις αν κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Διαβάστε επίσης