Νέοι σεισμοί σε Ανάφη και Αμοργό – Τι συμβαίνει στη Σαντορίνη

Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες – Νέες σεισμικές δονήσεις σε Ανάφη και Αμοργό – Τι ξέρουμε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Σαντορίνη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ανοιχτά της Ανάφης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 15:29 ήταν της τάξεως των 4,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 22 χιλιόμετρα βόρεια της Ανάφης και το εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Πέντε λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμη μία σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 ρίχτερ με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Τι ξέρουμε για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Η συχνή, πλην όμως ήπια σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ερωτήματα για τις αιτίες που την προκαλούν.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε, σήμερα, Σάββατο στο «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤNews, τονίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε.

«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.

Τόνισε πως, «βεβαίως η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο» και πρόσθεσε «ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».




Ίσως σας ενδιαφέρουν