Ο Τραμπ ειρωνεύεται και απειλεί τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας: «Δεν ξέρω καν ποιος είναι, αλλά θα έχει πρόβλημα»
Ανοιχτή σύγκρουση μετά τη δήλωση ότι η Γροιλανδία επιλέγει τη Δανία αντί των ΗΠΑ – Στο τραπέζι κρίσιμες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με Βανς και Ρούμπιο
Την έντονη διαφωνία του με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τη Δευτέρα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού είχε ξεκαθαρίσει μία ημέρα νωρίτερα ότι η Γροιλανδία προσανατολίζεται ξεκάθαρα προς τη Δανία και όχι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τοποθέτηση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.
Σε δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε ειρωνικό και απειλητικό τόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Διαφωνώ μαζί του. Δεν ξέρω ποιος είναι, δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτόν, αλλά αυτό θα εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για τον ίδιο».
Η παρέμβασή του έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Δανίας και της Γροιλανδίας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Στόχος των συνομιλιών είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το καθεστώς της Γροιλανδίας, μιας αυτόνομης περιοχής που ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας και την οποία ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί να τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο.
Trump expressed disagreement with the Prime Minister of Greenland’s decision to remain with Denmark. Trump stated he was unfamiliar with the leader but warned that the stance would become a major problem for him, signaling renewed friction over the island’s status. pic.twitter.com/9YPENjSbye
— Geopoliti𝕏 Monitor (@GeopolitixM) January 14, 2026
Ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός στόχος του Τραμπ για τη Γροιλανδία
Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, τα κίνητρα του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να μην σχετίζονται άμεσα ούτε με λόγους ασφάλειας ούτε με τον πλούτο των φυσικών πόρων της Γροιλανδίας, όπως έχει κατά καιρούς υποστηριχθεί από την Ουάσινγκτον. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, αν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιαζόταν στα ορυκτά του νησιού, η Δανία είχε ήδη προσφέρει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα αμερικανικών επενδύσεων στη Γροιλανδία, πρόταση που ουδέποτε αξιοποιήθηκε.
Παράλληλα, αν βασικό ζητούμενο ήταν η ανάσχεση της επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στην Αρκτική, θα μπορούσε να επιλεγεί μια λιγότερο συγκρουσιακή λύση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο νησί, με τη συγκατάθεση της Κοπεγχάγης, χωρίς να τεθεί θέμα αλλαγής κυριαρχίας.
Ωστόσο, σε διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες φαίνεται να κερδίζει έδαφος μια διαφορετική ερμηνεία, περισσότερο συνδεδεμένη με την προσωπική πολιτική φιλοδοξία του Αμερικανού προέδρου. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να καταγραφεί στην Ιστορία ως ο ηγέτης που έκανε την Αμερική «μεγαλύτερη», ακόμη και με γεωγραφικούς όρους, προσδίδοντας στο ζήτημα της Γροιλανδίας έναν έντονα συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα.