Νύχτα «μάχης» με τις φλόγες στην Ηλεία-Δεκάδες διάσπαρτες πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες

Ένας 55χρονος έχασε τη ζωή του στη Μυρτιά, ενώ βοηθούσε στην κατάσβεση της φωτιάς – Βελτιωμένη η εικόνα στα περισσότερα μέτωπα

Πελοπόννησο

Πύρινος εφιαλτής επικρατεί σήμερα σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Πελοπόννησο, με τα μέτωπα να είναι πολλά και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Νωρίτερα, προσωρινή βλάβη αντιμετώπισε νωρίτερα το 112 και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τα ΜΜΕ να ενημερώνουν για τις εκκενώσεις λόγω πυρκαγιών.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές φαίνεται βελτιωμένη. Ακόμη, 19 εναέρια μ’εσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως του ηλίου.
Από τα 26 μηνύματα που στάλθηκαν από το 112, τα 13 αφορούσαν το χωριό Μαστραντώην στην Αχαΐα.
Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, λίγο μετά τις 21:00

Αυτή την ώρα είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς: σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες.

26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο, Σάββατο, 22 Ιουνίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο.

Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Τα μηνύματα του 112 που δεν στάλθηκαν

  • Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Πόρτες.
  • Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Λάτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Βελίτσες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
Καίγονται σπίτια από τη φωτιά στο Κρανίδι

Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα με την πιο σοβαρή φωτιά να μαίνεται στο Κρανίδι Αργολίδας, και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας έχουν καεί και σπίτια.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλο, 3 με 4 σπίτια φαίνεται να έχουν παραδοθεί στις φλόγες στην περοχή του Κρανιδίου, ενώ η πυρκαγιά κινείται μεταξύ Κρανιδίου και Ερμιόνης. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να φύγουν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 15.25 στο Κρανίδι Αργολίδας επιχειρούν 48 πυροσβέστες 21 οχήματα κι από αέρος 6 ελικόπτερα

Στη Μυρτιά ένας 55χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, βοηθώντας στην κατάσβεση της φωτιάς.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, με τις 46 να έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Ηλεία: Μηνύματα εκκένωσης από το 112 προς Πύργο – Αναφορές για καμένα σπίτια

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στον Πύργο Ηλείας με το πύρινο μέτωπο να έχει λάβει ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα στο Αλποχώρι Πύργου.

Η φωτιά καίει σε διάσπαρτες εστίες με κάποιες από αυτές να είναι κοντά σε σπίτια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι τεράστιο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αλποχώρι Ηλείας γύρω στις 17.00 επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη κι 3 ελικόπτερα.
Στην Ηλεία επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρο, 19 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ένας πυροσβέστης, μάλιστα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετά από έντονη έκθεση στις φλόγες.

Παράλληλα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο Ηλείας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη.

Το πρόβλημα δυσχεραίνει και το γεγονός πως πλησιάζουν οι φωτιές και από τη γειτονική Αχαΐα, με τις φλόγες να έχουν [περάσει στον νομό Ηλείας, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Λόγω της φωτιάς διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου από Χανάκια μέχρι Δουνέικα, η οποία αποκαταστάθηκε μετά από λίγη ώρα.

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τα χωριά Μυρτιά, Σκουροχώρι, Χανάκια, Αλεποχώρι και Πόρτες.

Με νέες ενημερώσεις από το 112, οι κάτοικοι των περιοχών Βάλμη, Μασουραίικα, Σκαφιδιά, Άγιο Ηλία, Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι.

Σε εκκένωση 7 περιοχών καλεί η Πολιτική Προτασία μέσω του 112.

Νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην Ηλεία, στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λαστέικα.

Το μέτωπο στην Αρκαδία

Στην περιοχή της Μεγαλόπολης η κατάσταση παραμένει ίδια με την πυρκαγιά να μην υποχωρεί και τις πυροσβεστικές δυνάμεις μονίμως να αυξάνονται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται και οικισμοί στην περιοχή.

Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας. Οι εικόνες από τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά σοκάρουν.
Στο χωριό Χωρέμη δυστυχώς όμως κάηκαν σπίτια, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από αυτό. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στο ΕΡΤNews ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως: «Οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί».
Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν για κατάσβεση 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 18 οχήματα 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
Φωτιά στην Αχαΐα

Στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο Μαστραντώνη έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης και στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 105 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα, 38 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Νωρίτερα εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Αγία Βαρβάρα προς Κάλφα και Ράχη προς Σκούρα.
Το 112 έχει στείλει τα περισσότερα μηνύματα σε περιοχές της Αχαΐας και συγκεκριμένα:

Στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας να απομακρυνθούν προς Βελίτσες.

Στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας να απομακρυνθούν προς Πόρτες.

Στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας να απομακρυνθούν προς Λάτα.

Πάνω από 100 πυροσβέστες στην Αχαΐα

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας κινείται πλέον στα διοικητικά όρια με την περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 38 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη κι 1 ελικόπτερο.

Φωτιά στη Δράμα σε δασική έκταση στο Παρανέστι

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής (21/06/2024) στη Δράμα σε δασική έκταση στην περιοχή Παρανέστι.

Στη φωτιά στην περιοχή Παρανέστι στη Δράμα επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν