Σαντορίνη: «Η σεισμικότητα μειώθηκε» σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Συνολικά 11.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι χθες στις Κυκλάδες, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού

Μειωμένη παρουσιάζεται η σεισμικότητα γύρω από τη Σαντορίνη τα δύο τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη.
Σημειώνεται ότι συνεχίζεται η καταγραφή σεισμικών δονήσεων, με τη σημερινή ημέρα να περιλαμβάνει τρεις που ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σημειώθηκε στις 13:54 και ήταν 4,1 Ρίχτερ, 19 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της της Αρκεσίνης Αμοργού, στις 13:59 έγινε σεισμός 4,5 Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, ενώ στις 17:16 έγινε σεισμός 4,4 Ρίχτερ, 21 χιλιόμετρο νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
«Η σεισμικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει χαμηλότερες ρυθμούς. Διαπιστώσαμε την αλλαγή την περασμένη Παρασκευή και την ανακοινώσαμε. Κρατήσαμε επιφυλάξεις γιατί πρέπει αυτή η κατάσταση ουσιαστικά να παγιωθεί» υπογράμμισε ο Βασίλης Καραστάθης στην ΕΡΤ.
Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι οι εξελίξεις είναι καλές. «Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, Αυτό που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευτεί έτσι και τις επόμενες ημέρες. Αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή – που κατά πασά πιθανότητα φαίνεται η μείωση – θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης», ανέφερε.
11.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι χθες
Συνολικά 11.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι χθες στις Κυκλάδες, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού.
Στην καθιερωμένη του ανάλυση την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το ΕΚΠΑ, ανακοίνωσε την ένταση, τον ρυθμό και το πλήθος των σεισμών στις Κυκλάδες.
Στην έκτακτη ανακοίνωσή του, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, εξηγεί πως από τις 26 Ιανουάριου που ξεκίνησε το φαινόμενο έως και τις 7 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 11.700 σεισμοί, εκ των οποίων οι 9.600 σεισμοί ήταν μεγαλύτεροι του ενός Ρίχτερ.
Αναλυτικότερα
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.400 σεισμοί, με 400 από αυτούς να έχουν μέγεθος άνω των 2.5 Ρίχτερ, 18 σεισμούς άνω των 4.0, και 5 σεισμούς με 4.5 Ρίχτερ. Η μεγαλύτερη δόνηση εκείνο το εικοσιτετράωρο ήταν μεγέθους 4.7 Ρίχτερ.
Στις 7 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί, με 8 από αυτούς να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ και 2 από αυτούς τα 4,5 Ρίχτερ. Η μεγαλύτερη δόνηση εκείνης της ημέρας ήταν στα 4,8 Ρίχτερ.
Όσον αφορά την 8η Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί με 13 από αυτούς να έχουν μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και 3 από αυτούς άνω των 4,5 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος σεισμός έφτασε τα 4,8 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στην περιοχή.
Σήμερα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν δύο σεισμοί μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ, Συγκεκριμένα σημειώθηκε δόνηση 4,1 Ρίχτερ, 6 λεπτά πριν τις 14:00 το μεσημέρι με επίκεντρο 19 χλμ. ΝΝΔ της Αμοργού με βάθος 12,2 χλμ.
Πέντε λεπτά μετά, μία νέα δόνηση, αυτή τη φορά μεγαλύτερη, ταρακούνησε και πάλι την Αμοργό. Η δόνηση είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χλμ. ΝΝΔ της Αμοργού και εστιακός βάθος 17,0 χλμ.