Σενάρια αλλά όχι απαντήσεις για την οσμή αερίου στην Αττική
Οι πιθανές εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί
Άλυτο παραμένει μετά από δύο μέρες το μυστήριο με την οσμή αερίου που αναστάτωσε πολλές περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής.
Το γεγονός προκάλεσε έντονη ανησυχία και κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, ενώ εκατοντάδες πολίτες επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής πηγή του φαινομένου.
Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκε διαρροή στο δίκτυο του Λεκανοπεδίου, αποκλείοντας έτσι ένα από τα βασικά σενάρια που αρχικά προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους.
Οι ειδικοί εξετάζουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις. Ένα σενάριο αφορά εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και Σαλαμίνας, από όπου ενδέχεται να προήλθε η μυρωδιά που έγινε αισθητή σε μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου.
Παράλληλα, εξετάζεται η περίπτωση δεξαμενόπλοιου αγκυροβολημένου ανοιχτά της Αίγινας, όπου γίνονται εργασίες καθαρισμού δεξαμενών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έντονες οσμές που μεταφέρονται με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Άλλες πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό εξέταση περιλαμβάνουν τη μεταφορά οσμών από λύματα, φαινόμενα οργανικής αποσύνθεσης και φυσικές διεργασίες που σχετίζονται με το φυτοπλαγκτόν, οι οποίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστες οσμές.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα ολοκληρώθηκαν χωρίς να εντοπιστεί διαρροή ή άλλος άμεσος κίνδυνος. Το Λιμενικό και η Πυροσβεστική διεξήγαγαν εκτεταμένες έρευνες, ενώ οι έλεγχοι από ΔΕΣΦΑ και ΕΔΑ επιβεβαίωσαν ότι το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ασφαλές.
Σύμφωνα με μαρτυρίες από τις περιοχές του παραλιακού μετώπου – από τον Πειραιά και το Παλαιό Φάληρο έως τον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τη Σαρωνίδα – η έντονη οσμή έχει πλέον υποχωρήσει, γεγονός που μείωσε την ανησυχία των κατοίκων. Ωστόσο, παραμένει ασαφές από πού προήλθε η μυρωδιά, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεχίζουν τις έρευνες.
Κολυδάς: Νέα ευρήματα από την ανάλυση δεδομένων
Ο Θοδωρής Κολυδάς, τόνισε χθες ότι «το επεισόδιο της έντονης οσμής που έγινε αισθητή σε περιοχές της Αθήνας δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με γενικές εκτιμήσεις ή με απλές αναφορές στην κατεύθυνση του ανέμου».
Ο ίδιος και η ομάδα του προχώρησαν σε νέα ανάλυση των δεδομένων, που «εξετάζει πώς θα μπορούσαν να έχουν κινηθεί οι αέριες μάζες στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας πριν φτάσουν στην περιοχή όπου αναφέρθηκε η οσμή».
Λέκκας: «Πιθανό η μυρωδιά να οφείλεται σε βιολογικές διεργασίες στον Σαρωνικό»
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε στην EΡΤ ότι είναι πιο πιθανό η μυρωδιά να οφείλεται σε βιολογικές διεργασίες στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, αποκλείοντας για την ώρα σενάρια διαρροής φυσικού αερίου ή βιομηχανικής προέλευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται σοβαρή ανάλυση και εκτίμηση κινδύνου για να προσδιοριστεί με ασφάλεια η αιτία του φαινομένου.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.