Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι απατεώνες του «πληκτρολογίου»

Η δομή και η δράση της σπείρας – Κατηγορούνται για 16 απάτες από το 2022 με λεία 305.789 ευρώ – Πώς έφθασαν στα ίχνη τους οι Αρχές

τηλεφωνική απάτη, ΕΛΑΣ

Εξιχνιάστηκαν,   μετά   από   πολύμηνη   έρευνα   των   αστυνομικών   της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών,  16 απάτες που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για   την   υπόθεση   σχηματίστηκε   δικογραφία   σε   βάρος   8   ημεδαπών ανδρών και μίας ημεδαπής γυναίκας, για τα αδικήματα της απάτης με υπολογιστή και της εγκληματικής οργάνωσης.  Όπως   προέκυψε   από   την  αστυνομική   έρευνα,  οι απατεώνες του «πληκτρολογίου» , μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική   εξαπάτηση   πολιτών   και   την   απόσπαση   χρημάτων   από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η δράση

Ως   προς   τον   τρόπο   δράσης   τους,   τηλεφωνούσαν   σε   εταιρείες, επιχειρήσεις   ή   φυσικά   πρόσωπα   παριστάνοντας   τον   λογιστή   ή   τον υποψήφιο αγοραστή/πελάτη και με διάφορα τεχνάσματα αποσπούσαν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών τους (όνομα χρήστη, κωδικός εισόδου, κωδικοί ΟΤPs).

Στη   συνέχεια   μετέφεραν  τα  χρηματικά   ποσά   σε   τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής.  Οι «μισθοφόροι» εκταμίευσαν τα χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τα έδιναν στα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Εξιχνιάστηκαν συνολικά 16 περιπτώσεις απάτης που έγιναν από τον Ιανουάριο   έως   τον   Μάρτιο   του   2022,   σε   διάφορες   περιοχές   της Ελλάδας και συγκεκριμένα: 7 στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη και από   μία   σε   Γρεβενά,   Έβρο,   Εύβοια,   Κεφαλονιά,   Φλώρινα   και Χανιά. 

Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματα  το χρηματικό ποσό των 305.789 ευρώ. Στη   δικογραφία   συμπεριλαμβάνονται   και   15   άτομα,   δικαιούχοι τραπεζικών   λογαριασμών,   τα   στοιχεία   των   οποίων   έχουν ταυτοποιηθεί. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων μελών της οργάνωσης, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η   δικογραφία   που   σχηματίστηκε   υποβλήθηκε   στον   Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν