Τι ισχύει για τις άδειες μητρότητας και πατρότητας

Τι δικαιούνται οι γονείς που έχουν στην οικογένειά τους νέα τέκνα

Οι γονείς που έχουν στην οικογένειά τους νέα τέκνα συχνά αναρωτιούνται τι ισχύει με τις άδειες μητρότητας και τις άδειες πατρότητας.

Αναλυτικότερα, ισχύουν τα εξής

Άδεια μητρότητας

Η άδεια που δικαιούται η μητέρα για το νεογέννητο παιδί της είναι συνολικά 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Από αυτές τις 17 εβδομάδες, οι 8 εβδομάδες (56 ημέρες) αφορούν την περίοδο πριν τον τοκετό και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες (63 ημέρες) αφορούν την περίοδο μετά τον τοκετό. Η άδεια αυτή ξεκινά από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) που δίνει ο γιατρός.

Στη συνέχεια αφού περάσουν και οι 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό, γίνεται χρήση της κανονική αδείας. Μετά το πέρας της κανονικής αδείας γίνεται χρήση του 9μήνου από την υπηρεσία ΔΥΠΑ. Δηλαδή για αυτούς τους 9 μήνες η μητέρα δεν εργάζεται και αμείβεται από την υπηρεσία ΔΥΠΑ.

Επιστροφή στην εργασία – Απόλυση

Η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της αφού παρέλθει αυτή η περίοδος (των 17 εβδομάδων, της κανονικής άδειας, του 9μηνου ΔΥΠΑ) και δικαιούται τον πρώτο χρόνο να εργάζεται λιγότερο κατά 2 ώρες ανά ημέρα και μετά για έξι μήνες μπορεί να εργάζεται λιγότερο κατά 1 ώρα ανά ημέρα.

Την περίοδο που η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της και έχει το δικαίωμα να εργάζεται λιγότερο, μπορεί εφόσον έρθει σε συμφωνία με τον εργοδότη, να αξιοποιήσει τις ώρες αυτές κατά τον τρόπο που την εξυπηρετεί καλύτερα.

Για παράδειγμα μπορεί εάν συμφωνεί ο εργοδότης, να εργάζεται μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα αντί να εργάζεται λιγότερο κατά 2 ώρες την ημέρα. Μπορεί επίσης να αξιοποιήσει μαζεμένες αυτές τις ώρες και να λείψει από την εργασία της 3,5 μήνες, που είναι και το συνολικό διάστημα του μειωμένου ωραρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης (απόλυση) της μητέρας μέχρι να φθάσει το τέκνο 18 μηνών.

Άδεια πατρότητας

Η άδεια που δικαιούται ο πατέρας για το νεογέννητο παιδί είναι συνολικά 14 ημέρες .Δύο ημέρες άδειας πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 ημέρες εντός 30 ημερών από την ημέρα γέννησης. Εναλλακτικά, χορηγείται το σύνολο των ημερών άδειας μετά την ημερομηνία γέννησης.

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης (απόλυση) του πατέρα μέχρι να φθάσει το τέκνο 6 μηνών.

Επίσης, σε περίπτωση που η μητέρα δεν θέλει να κάνει χρήση του 9μήνου από την ΔΥΠΑ έχει δικαίωμα να το μεταβιβάσει στον πατέρα. Μάλιστα, ακόμα και στην περίπτωση που κάνει μερική χρήση του 9μήνου μπορεί να μεταβιβάσει το δικαίωμα άδειας στον πατέρα για όσο χρόνο απομένει.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν