Τριπλό ουράνιο τόξο στον ουρανό της Αττικής – Η εξήγηση Κολυδά

Ένα σπάνιο φαινόμενο καταγράφηκε πάνω από το Γουδί

Τριπλό ουράνιο τόξο στον ουρανό της Αττικής – Η εξήγηση Κολυδά

Ουράνιο τόξο: Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο καταγράφηκε στον ουρανό της Αττικής χθες, Δευτέρα (13.05), και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξήγησε σε ανάρτησή του πώς δημιουργήθηκε.

Όπως ανέφερε: «Ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε με τον φακό του ο Vangelis Mouchakis που απαθανάτισε ένα τριπλό ουράνιο τόξο στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί. Στη φωτογραφία φαίνεται πίσω ο Υμηττός, δηλαδή το τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε νοτιοανατολικά και η ώρα ήταν 17:58 έως 18:02.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο».

«Τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα, στα οποία το κόκκινο φως διαθλάται λιγότερο από το μπλε φως, με αποτέλεσμα το κόκκινο να φαίνεται στο εξωτερικό χείλος και το μπλε στο εσωτερικό, και τα δευτερεύοντα τόξα όπου οι ακτίνες αντανακλώνται δύο φορές μέσα στο σταγονίδιο, με αποτέλεσμα λόγω της διπλής ανάκλασης η ένταση του τόξου να είναι μικρότερη και η σειρά του χρώματος να αντιστρέφεται, στα τριτοβάθμια ουράνια τόξα οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο, πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο, ωστόσο σε μια ένταση μόνο στο ένα τέταρτο του πρωτεύοντος τόξου το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί, όπως πολύ δύσκολα θα εντοπιστεί και στην παραπάνω φωτογραφία, καθώς φαίνεται πολύ αχνά μετά από ανάλυση», καταλήγει.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν